15. 10. 2014

Honza Filko z Rozdrojovic u Brna studuje v posledním ročníku na SPŠ a VOŠ Sokolská v Brně obor automatizace. Ve svém volném čase se věnuje velmi zajímavému koníčku – modelaření.

Honzo, jak se z tebe stal modelář?
Jsem modelář už skoro od narození. Táta dělá letecké modely, ale má i nějaké lodičky a vláčky. Díky němu jsem v tom vyrůstal a získal k modelaření vztah.

Co všechno modeluješ?
Dělám jak letadla, tak vláčky a lokomotivy. Od konce začátku studia na střední škole se však věnuji stavbě modelů velkých a supervelkých měřítek, což je velikost obecně známá jako G. Potom vytvářím také parkové dráhy a lokomotivy s rozchody pět a sedm palců, což jsou unifikovaná evropská měřítka. Současně působím v klubu SMPD - Společnost moravských parkových drah. Jsem tam rok a půl a patřím mezi ty mladší.

Měl už jsi možnost svoje výtvory někde ukázat?
Kromě školy a školních veletrhů jsem měl možnost zúčastnit se výstavy zaměřené na modely parních strojů a na modely železnic velkých měřítek v Karlsruhe v Německu. Jeli jsme jako výprava našeho klubu, který jsme také prezentovali. Byl to skvělý zážitek. Veletrhu se totiž účastnili lidé a firmy z celého světa.

Modelaření je poměrně finančně náročné, jak to zvládáš, když ještě studuješ?
Zatím to zvládám. Letadla jsou povětšinou levnější variantou modelaření ale modely lokomotiv jsou obecně mnohem dražší. Snažím se to financovat z brigád nebo z pěněz, které dostávám k narozeninám nebo k Vánocům. Ale uvažuji, že bych mohl začít také něco prodávat.

Kromě financí je to určitě i žrout času, mám pravdu?
Pokud se pro to opravdu zapálíte, tak určitě. Je však pravda, že někdy je člověk v dílně zavřený od rána do večera a jindy tam třeba měsíc vůbec není. O prázdninách se s klukama z DDM Junior na Dornychu snažíme pořádat také alespoň týden dlouhé modelářské soustředění. Příští rok mě čeká ale maturita, tak budu volný čas věnovat spíše přípravě na ni.

Předáváš své zkušenosti někomu dalšímu?
Snažím se těm, které to zajímá poradit, pokud to dovedu. V rámci modelářského kroužku pomáháme mladším, méně zkušeným členům. Zájemců však bohužel ubývá. Když jsem začínal já, tak jsme se do dílny nevešli a musely se vypisovat dva termíny. Teď jsme rádi, když seženeme alespoň šest nových členů. Malé kluky totiž modelaření bohužel moc nezajímá.


Honzo, a co plánuješ po maturitě?
Chtěl bych jít na vysokou školu, ale mám trochu strach z matematiky. Chtěl bych studovat na Vysokém učení technickém v Brně na Fakultě strojního inženýrství. Pro konkrétní obor jsem se však zatím ještě nerozhodl.