03. 04. 2017

Ústředního kolo 66. ročníku Matematické olympiády kategorie A, které se konalo v prostorách Technické univerzity v Liberci, má své vítěze.

Ze 44 nadějných mladých matematiků z celé České republiky byl nejlepší Pavel Turek z Olomouce. Na druhém a třetím místě skončili Jan Petr a Filip Bialas, oba z Prahy.  Všichni tři mimo jiné získali od Skupiny ČEZ, jež je dlouholetým partnerem této prestižní matematické soutěže, šek v hodnotě 10 000 korun na pořízení studijních materiálů.

„Mám velikou radost, zvláště když jsem se za pět let, co se olympiády účastním, stal podruhé absolutním vítězem. Jednou jsem se o prvenství dělil. Třikrát jsem tak byl na mezinárodních olympiádách, na něž jezdí stejní nadšenci jako já z celého světa,“ neskrýval nadšení Pavel Turek z Gymnázia Olomouc – Hejčín. Matematice se věnuje odmala a je jeho velkou životní láskou. Jako jediný také získal plný počet 42 bodů. „Ale bylo to letos těžší než například v předchozích dvou letech. Na druhou stranu, ale ne zase až tak extrémně těžké, když jsem si dokázal se vším poradit za plný počet bodů,“ směje se mladý matematik.

Podobně hovořili oba pražští rivalové Pavla Turka, druhý Jan Petr z Gymnázia Jana Keplera a třetí Filip Bialas z Gymnázia Opatov. Jim se ovšem naopak zdál letošní ročník, co se zadání příkladů týče, o něco lehčí nebo srovnatelný s předchozími lety. I oni dva považují účast v celostátním kole za velmi prestižní a matematika je pro ně vším. 

„Třikrát jsem se dostal do celostátního kola a dvakrát jsem absolvoval středoevropskou matematickou olympiádu. Je to pro mne samozřejmě šance jak se prosadit. Olympiády navíc vnímám jako něco, kdy si člověk musí provětrat mozek. Nad příklady je nutné přemýšlet a hledat možná řešení a ne jen všude dosazovat nazpaměť naučené vzorce. Bohužel, ta letošní byla pro mne poslední, neboť se hlásím ke studiu na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy,“ řekl Jan Petr. Popáté, přičemž dvakrát byl i na mezinárodní olympiádě, se ústředního kola zúčastnil i Filip Bialas: „Letos naposledy, takže dostat se do Brazílie je pro mne prestižní záležitostí. Byl by to pěkný závěr mé soutěžní kariéry na středoškolské úrovni.“

Letošní finále se konalo v areálu Technické univerzity v Liberci, kde je Skupina ČEZ partnerem Fakulty strojní a Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií. V tamní aule také tři nejlepší obdrželi dárkové šeky, každý na 10 000 korun. Tuto částku mohou využít na nákup studijních materiálů, a to v případě, že budou během příštích tří let přijati na vysokou školu.

Motivovat žáky ke studii matematiky se snažíme dlouhodobě. Je to krásná věda, která společně s fyzikou pomáhá lidem pochopit, jaký je svět kolem nás. Dobrá znalost matematiky se také rovná zvýšit své vyhlídky na trhu práce, protože matematika je potřeba na celé řadě nejrůznějších pracovních pozic jak nyní, tak i v budoucnu,“ dodal k tomu Pavel Puff, manažer strategického náboru Skupiny ČEZ.

Všem třem přitom přeje, aby se v červenci do brazilského Ria de Janeira, kde proběhne 58. ročník Mezinárodní matematické olympiády, dostali. Tři nejlepší matematici totiž musí ještě zvládnout nové pětidenní klání, v němž se utkají o postup s dalšími v pořadí. Celkem jich bude 12, z toho dva náhradníci. Když opět prokáží svoji matematickou zdatnost, mají cestu do Brazílie otevřenou.  

Fotogalerie