07. 04. 2012

Poněkud stranou hlavního turistického ruchu, nedaleko Kramolína, se nachází nedávno odhalený pomník postavený na památku seskoku čtyř parašutistů v noci ze 4. na 5. května 1944. Strohý nápis na žulovém kameni připomíná pouze začátek hrdinského činu čtyř příslušníků zahraničního odboje, kteří přiletěli bojovat za naši svobodu.

Seskok nad Kramolínem se nepodařil

Exilová vláda v Londýně se rozhodla v době okupace posílit morálně i materiálně domácí odboj. V noci 4. května 1944 odstartoval z italského letiště v Brindisi čtyřmotorový letoun Halifax se dvěma skupinami parašutistů SPELTER a POTASH. První skupina měla navázat kontakt s odbojem na Vysočině, druhá na Zlínsku. Seskok nad Kramolínem byl velice dramatický. Jeden z parašutistů zůstal viset s padákem ve větvích stromů. Padák se jim nepodařilo sundat a bylo jen otázkou času, kdy na to přijde gestapo. Při rychlém ústupu a brodění přes, tehdy ještě řeku, Jihlavu, přišel jejich velitel - kapitán Chrastina o boty. Od skupiny se oddělil a dostal se až na Slovensko, kde se zapojil do odboje. Zbylá trojice však nepochodila na kontaktní adrese na Jihlavsku a musela se vrátit zpět na Třebíčsko. Pomáhaly jim tu desítky lidí z Jaroměřic, Myslibořic, Boňova a snad nejvíce rodina hajného Vitouše na samotě Ostrý u Myslibořic.

Pomník u hájenky Vostrý připomíná tragickou událost

Zde byl jejich pobyt prozrazen brněnským konfidentem, kterému se s akcí svěřil jeho známý, aniž by tušil, kým ve skutečnosti je. Gestapo se rozhodlo zasáhnout v noci z 15. na 16. června. V temné noci obklíčilo okolí hájovny asi 700 mužů a čekali na ráno. Jejich pohyb ale zaregistroval hlídkující parašutista, který vyburcoval kamarády a všichni vystartovali závod o život. Přidal se k nim i hajný Vitouš, který slyšel výstřely a vyběhl bosý jenom s puškou do tmy tmoucí. Bohužel, rotný Jaroslav Kotásek, rodák z Ratíškovic u Hodonína, závod prohrál zkosen zběsilou střelbou. Jeho pomník můžete navštívit u zmiňované hájenky Vostrý. Útěku rotného Rudolfa Novotného, četaře Jana Vavrdy a hajného Vitouše pomohla nejen absolutní tma, ale i králíci, kteří pobíhali po dvoře. Když gestapáci vypustili na uprchlíky dva psy, ti se  věnovali spíše honičce za padesáti ušáky, kteří nechápali, proč je honí, když domácí psi jim dávají pokoj. Tak se podařilo všem třem dostat se za dramatických okolností z obklíčení a za pomoci dalších více než dvou stovek ochotných  a odvážných obyvatel z okolních vesnic začali plnit svůj bojový úkol.

Operace SPELTER v knize i televizi

Pomník, který finančně zajistila 22. letecká základna Sedlec-Vicenice u Náměště nad Oslavou, byl slavnostně odhalen 67 let po seskoku 5. května 2011 za přítomnosti zástupců Armády ČR, válečných veteránů, rodinných příslušníků a přímých pamětníků, kteří za války pomáhali parašutistům. Operace SPELTER Lenka-Jih byla zpracována historikem Vlastislavem Janíkem ve stejnojmenné knize a očité výpovědi žijících svědků si můžete přehrát na videu ČT s názvem: Padáky ve větvích.

Kde nejdeme oba památníky?

Pomník se nachází asi 700 m od obce Kramolín, kde je i přístaviště lodní dopravy. Po silnici směrem na Sedlec přijdete či přijedete k okraji lesa a odtud se vydáte po polní cestě vlevo. Asi po 150 m po pravé straně se nachází mýtina, kde je pomník umístěn.

Lokalitu najdete na Turistické mapě č. 83 – Okolí Brna. Padáky jsou jenom vypálené na dřevěné tabulce na blízkém stromě.

Druhý pomník na poručíka Kotáska se nachází u hájenky Ostrý. Vystoupíte-li z autobusu na zastávce Myslibořice-hájenka Ostrý, vydejte se podél sloupů elektrického vedení a asi po kilonmetru dojdete na místo, kde se celá událost odehrála.

Text i foto: Ing. Rostislav Novák

Fotogalerie