Z regionu

Mikulovice u Znojma

13. 12. 2021

Čtvrté volební období vykonává starostu v Mikulovicích u Znojma Karel Kříž. Pochvaluje si aktivní zapojení spolků do kulturního, sportovního a společenského života v obci, kde žije na šest set občanů. Stejně jako všude, i u nich koronavirus vloni a v první půlce letošního roku přerušil spoustu plánovaných událostí. „Věřím, že se vše vrátí do běžných kolejí. Setkávání a akce u nás v obci mnohým chyběla,“ říká starosta. A že jich není málo.

Rok plný kulturních, sportovních i společenských událostí
Vyhlášené jsou mikulovické plesy v místním kulturním domě, na které se sjížděli a zase sjíždět budou i lidé z okolních obcí. Všichni se těší na veselý masopust s rozvernými a často originálními maskami a děti na maškarní karneval. Ten pořádá Český červený kříž a jak potvrzuje starosta, je oblíbený a kulturní sál praská ve švech. Nechybí tradiční pálení čarodějnic a dětský den. V červnu členové tělovýchovné jednoty pořádají v Mikulovicích cyklistické závody. Jejich základ položil místní lékař Josef Moudrý v roce 1950. Zasoutěží si i ti nejmenší na odrážedlech, pro které připravují organizátoři rovinatý terén. Ostatní kategorie jsou odstupňované po dvou letech a na kolo usedají i senioři. Své síly měří na okruhu dlouhém 23 km. S příchodem slunečných dnů pořádají zdejší hasiči soutěže v požárním sportu. Využívají k tomu bývalé fotbalové hřiště, kde si postupně postavili i své zázemí. Účastní se i okresních závodů například Znojemské hasičské ligy. V Mikulovicích mají i ženské hasičské družstvo a myslí i na děti a mládež. „Ti zatím na soutěže nejezdí, jsou, jak se říká, ve výcviku, ale brzy to přijde,“ vypráví starosta. V Mikulovicích působí také myslivecké sdružení Koráb. Jedna z listopadových nedělí patří seniorům, pro které obec připravuje posezení s hudbou. Mladí a i ti starší se pak scházejí při první adventní neděli při rozsvícení vánočního stromu. „Letos uvažujeme o novince. Včelaři, myslivci a Český červený kříž si rozdělí každou adventní neděli rozsvícení svíce na velkém adventním věnci,“ prozrazuje Karel Kříž.

Včelařská naučná stezka a aktivní včelařský kroužek
Rodiče jsou rádi, že mají v místě bydliště mateřskou školu. Aktuálně ji navštěvuje na čtyřicet dětí. Do základní školy chodí sto čtyřicet dětí, někteří dojíždějí z okolních obcí. Při škole funguje včelařský kroužek pod vedením Boženy Dobešové. „Paní učitelka umí děti nadchnout, o včelaření je u nás velký zájem. Děti se účastní pravidelně soutěží Zlatá včela a často postupují do republikového kola,“ vypráví hrdě starosta. Okolo Mikulovic vede dokonce Naučná včelařská stezka, je to okruh asi 5 km dlouhý. O infopanely i údržbu se stará obec právě ve spolupráci se včelaři. Vedle kroužku zde působí i místní organizace včelařů.

Ženy organizují rukodělné dílničky a také cvičení
Místní ženy pod sdružením rodičů při základní škole v Mikulovicích organizují Dílničky pro šikovné ručičky. Zvou na ně děti, rodiče i prarodiče. Je to společné tvoření a výroba dekorací nejen na Dušičky a na advent. Působí po celý rok a scházejí se v podkroví obecního úřadu, kde mají vybudované prostorné zázemí. Tím však aktivita mikulovických žen nekončí. Ty, které rády dělají něco užitečného pro své zdraví, se scházejí na pravidelné cvičení v obecní tělocvičně.

Nejaktivnějším spolkem je Český červený kříž
Posláním Českého červeného kříže je být prospěšný a působit v oblasti sociální, zdravotní a zdravotně-výchovné. Přesně to také dělá v Mikulovicích. Jeho členové organizují společenské akce v obci, pořádají různé přednášky zaměřené na výchovu ke zdraví a dokonce organizují luštitelské klání. Vždyť i mentální kondice je součást zdraví. Přispívají k náboru dárců krve a připravují kurzy první pomoci pro zájemce i zástupce spolků. Spolek vede Anna Kloudová, která dostala letos na podzim v Senátu ocenění za svoji práci

Mají zdravotní středisku, obchod, poštu i krojované posvícení
Ve zdravotním středisku je ordinace dětské lékařky a praktického lékaře. „Bohužel před pěti lety odešla do důchodu paní zubařka a nám se nepodařilo zatím najít náhradu,“ říká starosta. V Mikulovicích funguje pošta a sedm dní v týdnů obchod se smíšeným zbožím, jsou zde také stavebniny. O farnost pečuje farář Pavel Klouček. Sice bydlí na faře ve Višňové, ale o tu v Mikulovicích se podle starosty stará náramně. Během tří let se mu podařilo opravit celou farní střechu, a že je to opravdu velká budova. Zdejší kostel zasvěcený sv. Petru a Pavlovi byl vystavěn už koncem 13. století. Pouť slaví v Mikulovicích v dubnu a v druhé půli roku mají václavské posvícení. „Bývalo bez krojů, ale naše paní švadlena postupně kroje ušila, takže máme posvícení v krojích. Dokonce si je od ní některé další obce půjčují,“ potvrzuje Karel Kříž. 

Významní rodáci
V Mikulovicích se narodila ve druhé polovině 19. století spisovatelka Růžena Svobodová, český malíř a ilustrátor Emanuel Krescenc Liška a na samotě Koráb historik a publicista František Václav Peřinka.

 

 

 

 

Fotogalerie