Z regionu

Mikroregion Ivančicko pomáhá v krizové situaci

06. 04. 2020

Dobrovolný svazek obcí Mikroregion Ivančicko se aktivně zapojuje do krizové pomoci občanům v souvislosti se šířením nemoci Covid-19. Díky grantu Krizová pomoc od Nadace ČEZ a podpoře ze strany Jaderné elektrárny Dukovany se podařilo získat finanční příspěvek ve výši 50.000,- Kč na výrobu ochranných pomůcek na 3D tiskárnách.

Tato pomoc je cílena především na subjekty působící v obcích Mikroregionu Ivančicko (např. lékaři, pracovníci ve zdravotnictví, členové hasičských sborů, PČR, pečovatelské a sociální služby, lékárny, obchody, atd.). Jedná se konkrétně o výrobu ochranných štítů, následně brýle, respirátory a příp. další potřebné výrobky. Poskytnutý grant od Nadace ČEZ Mikroregion Ivančicko využije na úhradu materiálu pro 3D tiskárny, které k tomuto účelu poskytuje Středisko volného času Ivančice.

Samotnou výrobu pak organizuje ve svém volném čase člen správního výboru a radní města Dolní Kounice Ing. Petr Koťara ve spolupráci s SVČ Ivančice, který k tomu uvedl „Jako lektora technických kroužků na Středisku volného času Ivančice mne na počátku tohoto nouzového stavu napadlo využít jejich 3D tiskárny k tisku zakladačů příčného proužku, které výrazně pomáhají švadlenám při šití tkalounu k rouškám. Poptávka mnohonásobně překonala mé představy a nakonec jich bylo vytištěno a rozdáno zhruba 300 kusů. Motivovalo mne to k tisku složitějších dílů a v domácích podmínkách jsem rozjel tisk ochranných štítů. V prvních několika dnech jsme na tom pracovali prakticky jen s mým osmiletým synem. Ten o tom natočil video pro své spolužáky, které se později dostalo i do České Televize, do jejich Regionálních zpráv a Dobrého rána na ČT1. Za tři dny toto video jenom na Facebooku vidělo neskutečných 180 tisíc diváků. Oslovil jsem paní Heřmanovou ze SVČ Ivančice a pana Smutného z Mikroregionu Ivančicko, jestli by mne v této aktivitě podpořili. Podpora z jejich strany byla velmi rychlá a s jejich obrovským nasazením se prakticky během pár desítek hodin podařilo sehnat financování z Nadace ČEZ, díky kterému se pořídí další dvě 3D tiskárny a potřebný materiál na výrobu dalších ochranných pomůcek. 3D tisk reaguje velice pružně na aktuální požadavky, takže připravujeme také ochranné brýle a masky respirátorů. Při současném nedostatku gumiček jsme museli na 3D tiskárně tisknout dokonce i pružné elementy, které gumičku nahrazují."

Své požadavky na ochranné pomůcky mohou potřebné subjekty z členských obcí adresovat na Mikroregion, který se jim bude snažit vyhovět a potřebné ochranné pomůcky zhotovit a dodat.

„Jsme rádi, že můžeme pomoci a o tyto ochranné pomůcky je velký zájem, velmi děkujeme Nadaci ČEZ za příspěvek" uvedla předsedkyně správního výboru Mikroregionu Ivančicko a ředitelka SVČ Ivančice.

Kromě této aktivity Mikroregion Ivančicko dále podporuje dobrovolníky v území, kteří šijí roušky a již distribuoval několik set roušek do obcí, kde je jich nedostatek. Díky projektu "Mikroregion Ivančicko pro seniory a handicapované" vzniká informační materiál pro seniory zaměřený na prevenci a praktické rady, který bude vytištěn a distribuován v členských obcích. Cílem je zejména pro ty, kteří nemají přístup k Internetu, opomenuta však nebude ani elektronická distribuce k občanům. Podle možností je plánován také nákup dezinfekce pro členské obce či dalších látek pro šití roušek dobrovolníky.  

Fotogalerie