Z regionu

Michal Schmidt: Folkové prázdniny jsou lahůdkou

22. 07. 2012

Michal Schmidt pochází z Brna, ale dlouhá léta žije v Náměšti nad Oslavou. Koncerty a písničkářské festivaly pořádal už za studií v Brně. Patnáct let je dramaturgem Folkových prázdnin a hosty vybírá po celý rok, nejen u nás, ale i v zahraničí.

Jak dlouho trvá příprava tak velké akce jako jsou Folkové prázdniny?

Některé části se připravují až několik let dopředu, příprava organizačního týmu je dvouměsíční a těsně před festivalem je příprava velmi intenzivní. Jinak já na tom pracuji celý rok. Přímo na festivalu pomáhá sto lidí, všichni jsou to dobrovolníci a dělají to zadarmo, jenom s chutí tady být.

Kde berete inspiraci a nápady, jak vybíráte muzikanty, které zvete do Náměště?

Zdrojů je hodně. Jezdím po festivalech u nás i v zahraničí. Velkou inspirací je veletrh VOMEX, který je jednou do roka a sjíždějí se tam muzikanti z celého světa. Tam hodně vybírám. Ale také dostávám tipy od různých známých muzikantů. Vždycky vybírám z několika set kapel z celého světa.

Jaká byla vaše cesta k Folkovým prázdninám?

Dlouhá (smích). Když jsem studoval v Brně, tak jsem pořádal koncerty a písničkářské festivaly. Pak jsem se oženil, manželka byla z Náměště, tak jsme přišli sem. Naši kamarádi začali pořádat folkový festival, manželka se stala vedoucí kulturního střediska a tak jsme na to plynule navázali. Sedmým rokem táhnu dramaturgii a produkci. A samotnou dramaturgii dělám skoro patnáct let.

Na co se nejvíc těšíte?

Na všechno, protože celý program je lahůdka. Ale kdybych měl opravdu něco vypíchnout, tak to bude trio zpívajících multiinstrumentalistů Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs z kanadského Québecu.

Doplnění: Nicolas Pellerin et les Grands Hurleurs

Na kanadské scéně představuje v současnosti horké želízko a hudebně tak uvádí do života svůj humorný název: Velký kiks. Stali se miláčky festivalu v německém Rudolstadtu a recenze na jejich nové album Petit grain d'or se objevily v mnoha prestižních hudebních magazínech. Les Grands Hurleurs, kteří za své debutové album získali v roce 2010 významnou kanadskou cenu Félix, vedle Pellerina tvoří kytarista a mandolinista Simon Marion a basista Simon Lepage.

Podívejte se na ně: http://www.folkoveprazdniny.cz/view.php?cisloclanku=2004070603