Z regionu

Městská knihovna v Třebíči sází na dětské čtenáře

10. 12. 2012

Práce s dětmi je v Městské knihovně v Třebíči prioritou číslo jedna. Zatímco celostátní průměr v počtu registrovaných dětí v kategorii do patnácti let je asi 30 až 35 %, v Třebíči je to neuvěřitelných 63 %.

Skupina ČEZ  je partnerem třebíčské knihovny více než pět let,  letošní podpora směřovala především dětským čtenářům a podpory čtení dětí i celých rodin.

Prvním podpořeným projektem bylo pasování prvňáčků na čtenáře. Letos bylo v ústřední knihovně a na pobočkách Modřínová a Borovina pasováno celkem 413 dětí ze všech třebíčských základních škol a ze ZŠ Vladislav. Slavnostního aktu se zúčastňují nejen děti s paní učitelkou, ale i děti z hudebních a dramatických kroužků každé školy a samozřejmě rodiče a členové rodiny. Nechybí rytíři, kteří přináší nezbytný pasovací meč a král, který děti na čtenáře pasuje. Děti dostanou vlastní průkazku a pak s paní učitelkou pravidelně knihovnu navštěvují, knihy si vyměňují a povídají si o přečtených pohádkách a příbězích.

Den pro dětskou knihu

Další akcí na podporu čtení dětí byla národní kampaň Den pro dětskou knihu. Zábavné odpoledne prvního prosincového dne bylo vyvrcholením celoročního projektu „Kniha dobrá nejen proti severáku“, která měla několik samostatných částí pro dospělé (např. založení Literární kavárny)i pro děti. Právě děti vyhrály na celé čáře, protože ke čtení zpět přivedly všechny členy rodiny - téměř stovka rodin se přihlásila do celoroční soutěže „Čtení naruby aneb Čtecí rodina“. Jedná se o aktivitu realizovanou v rámci celostátního projektu Celé Česko čte dětem. Tato osvětová a mediální kampaň se zaměřuje na podporu čtenářské gramotnosti dětí a mládeže, ale také na propagaci hodnotné literatury a budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení. V rámci projektu byly nakoupeny čtenářské deníčky na oznámkování hlasitého předčítání, které ale neznámkovali rodiče, ale naopak děti. Do deníčku zapisují vše, co s rodiči přečetly, hlasité čtení oznámkovaly a podepsaly. Své zážitky z četby také vyjadřovaly formou obrázků na volných stránkách deníčku. Nejlepší rodiny byly na Dni pro dětskou knihu odměněny a pro všechny pak bylo odměnou dvojnásobné divadelní představení Lichožrouti ze známého projektu LiStOVáNí . Při společném čtení byla i legrace. Jeden tatínek se svěřil, že dostal za čtení pětku, a když se zeptal proč, dítko odvětilo, že číslo pět je pěkně kulaté a ještě ji nikdy nepsalo. Tatínek jich pak v rámci tréninku dostal půl stránky deníčku.

Knihovna je přesvědčená, že podaří-li se projekty pro děti provázat na aktivitu celé rodiny a škol, dá se předpokládat, že budou mít dlouhodobý dopad na vztah dětí ke čtení, knihám a ke vzdělávání. Nejde tu o hory přečtených knih, ale především o to, aby děti při četbě přirozeně rozvíjely vlastní fantazii, které dnešní přemedializovaná  doba moc nepřeje, a aby prostřednictvím písma vnímaly gramatické rozdíly i vyjadřovací zvláštnosti našeho mateřského jazyka.

Marie Dočkalová