Studenti

Maturitu v Jaderné elektrárně Dukovany v květnu složilo 35 žáků

24. 05. 2014

Jaderná maturita je akce, která má již svoji historii. Za dobu své existence jí prošlo více než 400 žáků středních škol. V letošním roce se k absolventům Jaderné maturity v Jaderné elektrárně Dukovany připojí i dalších 70 žáků.

V prvním termínu Jaderné maturity, která proběhla ve dnech 21.5. až 23.5., se zúčastnilo 35 žáků z vybraných gymnázií. V průběhu tří dnů, po které Jaderná maturita trvala, absolvovali například přednášku o primárním a sekundárním okruhu, radiační ochraně, jaderných reaktorech nebo elektrické části jaderné elektrárny.

„Výcvikový inženýr ze Školicího střediska v Brně nám velmi výstižně vysvětlil princip jaderné energetiky. Detailně nám také popsal havárii v japonské Fukušimě a tak jsem si uvědomil, že lidé jsou ti, na kterých při řešení krizových situací nejvíce záleží,“ komentuje jednu z přednášek Martin Ptáček z Gymnázia třída Kpt. Jaroše Brno.

V rámci exkurzí si účastníci prohlédli sklad vyhořelého paliva, kryt a havarijní štáb. Dále měli možnost podívat se a dozvědět  se něco o úložišti radioaktivního odpadu a strojovně prvního výrobního bloku.

 "Na meziskladu mě zaujalo, jak je to všechno moderní, čisté a upravené. A že ty kontejnery na vyhořelé palivo jsou tak veliké, myslela jsem, že jsou menší“, říká Monika Robotková z Gymnázia Velké Meziříčí.

Návštěvu krytu a havarijního štábu pak komentoval Jan Klusáček z Gymnázia Žďár nad Sázavou: „Nejsem si jist, zda bych byl schopen za havarijní situace dokázal takto v klidu reagovat jako teď za mírových podmínek. Překvapila mě kapacita krytu, nevěděl jsem, že se zde může ukrýt tolik lidí. Myslím, že to má ČEZ zmáknuté.“

V programu měli žáci zahrnutu také návštěvu simulátoru blokové dozorny, kde se dozvěděli něco o profesní přípravě řídícího personálu. Dostali také možnost vyzkoušet si odstavit reaktor. Petr Kopáček z Gymnázia Třebíč byl blokovou dozornou fascinován: „Simulované poruchy, zvukové doprovody a blikání ve mně vyvolávalo pocit to nějak řešit a myslím, že práce operátora by mě bavila. Jsem si však vědom toho, že ta cesta k této profesi je dlouhá a složitá.“

Na závěr Jaderné maturity si pak účastníci Jaderné maturity ověřili svoje znalosti ve vědomostním testu. Nejlépe si vedl a Králem Jaderné maturity Dukovany 2014 se stal Marek Zmeškal z Gymnázia Pelhřimov. „Vítězství jsem nečekal, ale jsem samozřejmě rád. Na test jsem se připravoval pouze čtením skript“, hodnotí svůj výsledek Marek.

O Jadernou maturitu je mezi žáky středních škol velký zájem. Proto se v červnu uskuteční ještě jeden běh, na který přijedou žáci tentokrát ze středních průmyslových škol.

Petra Lázničková

Strategický nábor Skupiny ČEZ