Rozhovor

Lukáš Vaněček, první absolvent Letní univerzity

31. 10. 2012

Lukáš Vaněček bydlí v Oslavanech, je mu dvacet tři let a patří mezi první absolventy Letní univerzity v dukovanské elektrárně. Po úspěšném absolvování psychotestů se přihlásil na Vysoké učení technické do Brna na obor Silnoproudá elektrotechnika a elektroenergetika. Po bakalářských zkouškách nastoupil do ČEZu, kde se připravuje na pozici operátora.

Lukáši, čím jsi chtěl být jako malý kluk?

Asi vším co chtěl být každý kluk, od popeláře přes policajta až po pilota formule 1. Pak ještě kuchařem, ale to mi zůstalo jako koníček.

Jaký jsi byl jako student? Co tě ve škole nejvíce bavilo?

Chtěl jsem věci pochopit, ne se je učit zpaměti. A také jsem byl dost pečlivý. Nejvíce mě bavila matematika, pak fyzika a zeměpis.

Co tě přivedlo k jaderné energetice?

Nabídka, která se objevila na gymnáziu v Ivančicích od Skupiny ČEZ, vyzkoušet si operátorské psychotesty a případně dále spolupracovat.

Zúčastnil ses Letní univerzity, v čem ti pomohla?

Zúčastnil jsem se historicky první letní univerzity na Dukovanech, tato účast mi pomohla lépe poznat problematiku jaderné energetiky a rámcově poznat jednotlivé části jaderné elektrárny.

Připravujete se na pozici operátora? Co vše tato příprava obnáší?

V současné době se účastním, společně se dvěma kolegy, základní přípravy na Školicím středisku v Brně prokládanou praktickými stážemi v elektrárně Dukovany. Cílem této přípravy je detailně nás seznámit s fungováním jaderné elektrárny.

Co děláš ve volném čase? Jaké jsou tvé záliby?

Sportu se věnuji rekreačně, jedná se zejména o plavání, turistiku. Pasivně sleduji fotbal, hokej a motorismus.

Co nebo kdo ti v poslední době udělal radost?

Největší radost mám, když se mohu setkat se svými blízkými a přáteli.