(Ne)známé

Luka nad Jihlavou – historie a erotika

23. 02. 2013

Městys Luka nad Jihlavou se dvěma a půl tisíci obyvateli leží v nadmořské výšce 440 m. Jihlavou se nemyslí krajské město, ale stejnojmenná řeka, která od Jihlavy až do Třebíče kopíruje železniční trať postavenou na sklonku 19. století (1868).

Pokud Vás zaujme tato pozvánka na výlet, můžete k němu použít jak vlakovou přepravu, tak jízdní kolo, které přepraví skoro každý vlak, který tudy projíždí. V roce 2009 byla totiž v Jihlavě slavnostně otevřena nová cyklotrasa Jihlava –Raabs, která však dosud nebyla zcela zprovozněna. To vás však nemusí mrzet, protože pokud vystoupíte až v Jihlavě, těch 12 km ze železniční stanice Jihlava vám nevezme více než jednu hodinu

Z historie

Louka nad Jihlavou, jak se dříve nynější městys jmenoval, byl založen v roce1197, kdy patřil k majetku třebíčského kláštera, než jej Burian Osovský z Doubravice postoupil v 16. století Janu Zahrádeckému ze Zahrádek. Ti vystavěli před rokem 1585 v Lukách tvrz. O sto padesát let později převzali majetek Kounicové, kterým tvrz nestačila a tak ji přebudovali v letech 1739-1749 v barokní zámek. Dalším a nikoliv posledním majitelem byl až do roku 1945 Josef Widmann.

Zajímavosti zámku

Nově opravený zámek je od obce oddělen železnicí i řekou – nachází se na pravém břehu řeky. Zámek, v němž je také konírna pro ustájení koní movitých hostů, obklopuje anglický parku se vzácnými dřevinami, kaplí zasvěcené Panně Marii pomocnici a čtrnácti pomocníkům, kašnou a kamennými lavicemi zajímavého tvaru. Na úpatí dvoupodlažní budovy jsou dosud patrné z poloviny zasypané sklepy bývalého pivovaru, který zřejmě neodolal konkurenci Jihlavského Ježka či piva vařeného v Brtnici. Obnova zámku obdržela v roce 2005 Čestné uznání za Stavbu Vysočiny.

Zájemce o tuto destinaci možná bude zajímat, že v zámku se nekonají pouze konference a společenské večírky, ale natáčel se tu i pornofilm s názvem Madaamme de Bauplaisir, jehož pirátská verze koluje mezi místním.

Další památky hodné vidění

Nad městysem se vypíná pozdně barokní kostel sv. Bartoloměje z r. 1735-36 a ještě výše barokní sýpka sloužící v současné době jako tělocvična. Pod kostelem bylo v domě „U Holubů“ zřízeno Muzeum s expozicí běžných životních potřeb, krojů i mysliveckých pomůcek zámeckého fořta a část je věnována i historii místní železniční stanice. Návštěvu je dobré domluvit na tel. č. 567 219 219 nebo na emailu: jkl123@email.cz. V zimním období leden-březen je zavřeno, v ostatním období je otevřeno v neděli a svátky odpoledne od 14 do 16 hod. Během letních prázdnin se prohlídky rozšiřují i na sobotu a otevírací doba je o jednu hodinu delší.

Cyklisté, pozor na ježibabu

Na cyklotrase vedoucí z Jihlavy do Raabsu si můžeme povšimnout profilu ježibaby s piersingem na Helenínské skále i hrnců v korytě řeky Jihlavy známé spíše z koryta šumavské řeky Vydry.

Text i foto: Rostislav Novák

Fotogalerie