Studenti

Lidského přístupu, otevřenosti a ochoty si nejvíce váží studenti na stáži

17. 12. 2014

České jaderné elektrárny dlouhodobě spolupracují s technickými vysokými školami. Na letošní dvoutýdenní stáž do Dukovan dorazilo jedenáct mladých fyziků, kteří studují jaderné inženýrství na ČVUT.

Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská téměř 65 let vzdělává odborníky v oblasti matematických, fyzikálních a chemických oborů.
Na deseti katedrách studuje více jak 1500 studentů, kteří se připravují na své budoucí povolání. Fakulta dlouhodobě úzce spolupracuje se Skupinou ČEZ, konktrétně s oběma jadernými elektrárnami Temelín a Dukovany. Každoročně pak skupina studentů z Katedry jaderných reaktorů absolvuje právě v Jaderné elektrárně Dukovany dvoutýdenní odbornou stáž. Tu jim pečlivě připravuje tým fyziků EDU ve spolupráci s ostatními zaměstnanci.
Studenti tak mají skvělou příležitost prohloubit svoje teoretické znalosti.
Letos se tato stáž konala první dva prosincové týdny a absolvovali ji tři studentky a devět studentů oboru jaderné inženýrství.

Zde jsou některé jejich dojmy:

Ondřej Horský z Prahy
Sice nejde o reálnou praxi, ale i přes to mám ze stáže pozitivní pocit. Seznámili jsme se s lidmi v různých oblastech. V rámci programu jsme obsáhli velkou škálu toho, co tady je a každý si našel to svoje. Musím říci, že je skvělé jaká je zde ochota ze strany zaměstnanců provádět exkurze a odpovídat na naše dotazy. Taky si cením toho, že zaměstnanci umí faktické věci přiblížit ve formě zajímavého příběhu.

Leoš Velenský z Českého Brodu
Většina přednášek byla velmi přínosná. Určitě bych vyzdvihnul přednášku o sekundáru pana inženýra Skoupého. Jeho zapálenost pro danou problematiku, která každého posluchače vtáhne a zaujme, je skvělá.

Alžběta Bednářová z Prahy
Já oproti mým spolužákům mám tu výhodu, že jsem navštívila i Jadernou elektrárnu Temelín v rámci Letní univerzity. Ze zaměstnanců čiší zapálení pro danou problematiku i to že mají svoji práci rádi.

Michal Roubalík z Přerova
Celkově se mi stáž moc líbila. Jen jsou zde malá futra. Se svojí výškou jsem někde měl celkem problém. Díky za přilbu. Také nesmím zapomenout pochválit obědy.