Z regionu

Letos si pro koláč pro hospic můžete zajít i na Karlovo náměstí v Třebíči

27. 09. 2023

Blíží se termín dalšího ročníku už tradiční sbírkové akce Koláč pro hospic. Letos se uskuteční ve středu 4. října. Lidé v ulicích, na úřadech i v řadě firem potkají dobrovolníky, kteří budou nabízet koláč jako odměnu za dobrovolný příspěvek do kasičky. Výtěžek jako každý rok poputuje na podporu Domácího hospice sv. Zdislavy Třebíč.

Příspěvek na zvedák
„Letos bychom rádi koupili – kromě zdravotnického materiálu – také pojízdný elektrický zvedák pro imobilní pacienty. Jde o kompenzační pomůcku, která usnadní péči v domácnostech pacientů,“ uvedla Eva Hanáková, vedoucí zmíněného mobilního hospice, který působí pod Oblastní charitou Třebíč. Je jediný svého druhu na Třebíčsku. Díky jeho činnosti můžou tři stovky rodin ročně dochovat své blízké v domácím prostředí.
Koláče budou 4. října k mání v Třebíči, Moravských Budějovicích, Náměšti i v Jemnici. V Třebíči to bude například v nemocnici či na městském úřadě. Na Karlově náměstí bude stánek pro veřejnost otevřený od 9 do 16 hodin. Dobrovolníci s koši plnými koláčků zamíří rovněž za personálem vojenského letiště v Náměšti nad Oslavou. Kdo bude chtít přispět i jinak než do kasičky, může do konce října poslat dar na sbírkový účet 246641158/0600 a připsat variabilní symbol 623.
„Za každou částku budeme velmi vděčni. Hospicové služby totiž nejsou plně hrazeny z veřejných rozpočtů a jejich financování je pro nás složité. Rodiny přitom o tuto důležitou službu projevují rostoucí zájem,“ konstatoval ředitel Oblastní charity Třebíč Petr Jašek.

„Společnost prožívá složité období. Tím víc si vážím každého, kdo je ochoten přispět,“ zdůraznil.


Letos i slané koláče
Oblastní charita Třebíč se sbírkové akce Koláč pro hospic účastní spolu s dalšími oblastními Charitami, které spadají pod Diecézní charitu Brno. Na Třebíčsku bude připraveno 6000 koláčků a novinkou je, že část z nich letos bude slaných.
Domácí hospic sv. Zdislavy Třebíč poskytuje podporu v péči o pacienty v poslední fázi života, a to přímo v jejich domovech. Hospic funguje v režimu 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Nezbytná je součinnost s pečující rodinou. Profesionální tým se skládá z lékařů, sester, pečovatelek, psychologa, sociálních pracovníků a specialisty na spirituální podporu. K dispozici je dobře vybavená půjčovna kompenzačních pomůcek. Hospic rodinám poskytuje psychospirituální podporu i po úmrtí jejich blízkého.
HANA JAKUBCOVÁ

Fotogalerie