Z elektrárny

Letos proběhne výměna jodidových tablet

29. 04. 2013

V srpnu 2013 vyprší expirační doba tablet kalijum jodidu. Ty před pěti lety dostali všichni obyvatelé 20 kilometrové Zóny havarijního plánování (ZHP) kolem JE Dukovany. Letos v květnu - červenci proběhne jejich výměna za nové.

Starostové obcí z okolí elektrárny Dukovany byli o výměně tablet informováni útvarem vnějších a vnitřních vztahů JE Dukovany.

 „Chtěli bychom vás požádat o spolupráci při realizaci této výměny, tak jako tomu bylo i v minulých letech,“ obrátil se na starosty obcí v ZHP JE Dukovany mluvčí elektrárny Petr Spilka.

Výměna tablet proběhne od května do července letošního roku jak kolem jaderné elektrárny v Dukovanech, tak i u Temelína. Celkem je pro obě lokality připraveno 260 tisíc balení, včetně desetiprocentní rezervy, která bude uložena na krajských úřadech.

Technicky proběhne výměna tak, že vybraný distributor předá stanovený počet „nových“ tablet starostovi obce. Následná obměna u všech obyvatel (domácnosti, podniky, školy a předškolní zařízení, zdravotnická, sociální a rekreační zařízení, vojenské útvary a složky integrovaného záchranného systému) proběhne v režii obecních a městských úřadů. Spolu s distribucí nových tablet budou stažena starší balení s procházející expirační dobou. „Pro staré tablety si po dohodě se starosty znovu přijede distributor, který je odveze na likvidaci“, popsal Petr Spilka.

 

A k čemu jsou tablety kalijum jodid?

Jednou z látek, které by unikaly při radiační havárii jaderných zařízení, je radioaktivní jod, který se shromažďuje ve štítné žláze člověka. Pokud je ale štítná žláza člověka nasycena jodem z distribuovaných tablet kalijum jodid, nepřijme štítná žláza člověka po dobu několika dní další jod.  

Tato ochrana se týká jen případu radiační havárie jaderné elektrárny a aplikuje se pozřením ve správném množství až po výzvě v médiích.

Dávkování tablet kalijum jodid

Novorozenci do věku 1 měsíce Kojenci a děti do 3 let Děti od 3 do 12 let Ostatní osoby starší 12 let
1/4 tablety tj. 16 mg KI 1/2 tablety tj. 32 mg KI 1 tablety tj. 65 mg KI 2 tablety tj. 130 mg KI

Další informace k použití tablet a další informace pro případ havarijních situací najdou občané v Příručce pro ochranu obyvatel v případě radiační havárie, kterou ve formě kalendáře dostaly všechny domácnosti v Zóně havarijního plánování JE Dukovany.