Z elektrárny

Letní univerzita Dukovany 2013 v číslech

01. 10. 2013

První dva týdny v září se do elektrárny Dukovany sjelo 30 studentů, aby absolvovali 5. ročník odborné stáže Letní univerzita.

Studenti z pěti vysokých škol sedmi partnerských technických fakult Skupiny ČEZ strávili čtrnáct dní v Jaderné elektrárně Dukovany. Vyvážený systém přednášek, besed a exkurzí byl pro studenty skvělou příležitostí jak poznat elektrárnu. Účastníci získali nejen základní obecné informace, ale měli možnost seznámit se blíže s klíčovými technologickými celky.

„Hodně jsem se těšil do kontrolovaného pásma, ale podívat se do chladící věže byl pro mě ten největší zážitek,“říká jeden z účastníků Jiří Čermák.

Informace nabité z celkem 20 přednášek pak studenti mohli zúročit při závěrečném testu. Králem Letní univerzity Dukovany 2013 se stal Lubomír Ludvík. Student fakulty elektrotechnické VUT Brno se se svým výkonem stal absolutním vítězem. Dosáhl totiž nejlepšího výsledku za posledních pět let, kdy Letní univerzita v EDU běží.

Letní univerzita není jen praxí, ale je zejména příležitostí a zajímavou zkušeností. Studenti musí splnit stejná kritéria jako zaměstnanci jaderné elektrárny a to včetně absolvování psychotestů. Letos se přihlásilo více jak 120 zájemců, vybráni pak byli 3 desítky nejlepších.

Mezi účastníky byly 4 dívky a jedna z nich Michaela Fendrychová by se viděla i na pozici operátorky: „Velmi se mi líbí práce operátorů. Práce na blokové dozorně může být zajímavá. Lákalo by mě to.“

Pro studenty je Letní univerzita prvním krokem k navázání spolupráce se Skupinou ČEZ. Účastníci poznají velkou řadu odborníků, naváží nové kontakty. Pro některé studenty tak může být Letní univerzita vstupní branou pro práci ve Skupině ČEZ.

Letní univerzita v číslech:

Délka trvání: 2 týdny

Přihlášených: 121

Účastníků: 30

Exkurzí: 10

Přednášek: 20

Najetých km v elektromobilu: můžeš doplnit?

Vyhodnocení závěrečného testu LU:

1.      místo

Lubomír Ludvík, 25 bodů v čase 2 minuty a 37 vteřin

VUT Brno, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií

2.      místo

Tomáš Šulc, 24 bodů v čase 7 minut a 44 vteřin

VUT Brno, Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií

3.      místo

Tomáš Mazák, 23 bodů v čase 4 minuty a 9 vteřin

VUT Brno, Fakulta strojního inženýrství

Petra Lázničková

Strategický nábor Skupiny ČEZ