Z elektrárny

Letní kampaň v infocentrech ČEZ poběží pro velký úspěch až do konce září. Přes prázdniny si děti odnesly téměř 11 000 edukativních bloků

07. 09. 2023

Téměř 11 000 bloků si během července a srpna odnesli z infocenter Skupiny ČEZ malí zájemci o energetiku. Úspěšnou letní kampaň proto infocentra pro velký zájem prodlužují až do konce září.

Děti i dospělí tak mohou přijít načerpat informace především o bezemisních elektrárnách, tedy o obnovitelných a jaderných zdrojích, které nepřispívají ke globálnímu oteplování. Jako odměnu za návštěvu a správně vyplněný kvíz dostanou děti speciální dárek, EDUkativní blok jako dělaný pro malé jaderníky. Infocentra ČEZ se nacházejí po celé republice, konkrétně na Vysočině, v Jihočeském, Středočeském, Ústeckém, Královéhradeckém a Olomouckém.

 

„Velmi nás těší, že se naše letní kampaň setkala s tak velkým úspěchem. Téměř 11 000 rozdaných bloků je krásnou ukázkou toho, že děti i dospělé energetika zajímá a rádi se dozvědí něco nového. Ilustrovaný blok je plný zajímavostí o jádře a měl by být povinnou výbavou každého mladého jaderníka. Pro velký zájem jsme se proto rozhodli návštěvníkům udělat radost, jedinečný blok tak mohou při své návštěvě na infocentru získat až do konce září,“ říká vedoucí infocenter Skupiny ČEZ Kateřina Bartůšková.

Blok je opravdu tematickým dárkem, nejde jen o šikovného pomocníka z papíru, ale také soubor zařízení v elektrárně, která vyrábí elektřinu. Vede k němu snadná cesta, zvídavý malý návštěvník jen musí vyplnit energetický kvíz s pěti snadnými otázkami, na které by měl získat odpovědi právě během návštěvy infocentra, nebo případně na nápovědách rozmístěných po infocentru.

"Branami elektráren a infocenter ČEZ prošlo za prvních osm měsíců letošního roku celkem 171 200 návštěvníků. To je mírně vyšší oproti loňskému roku. Z toho do infocenter Dukovany a Dalešice na Vysočině zavítalo více než 39 tisíc návštěvníků. Na září a první polovinu října plánujeme v Dukovanech navíc oblíbené noční prohlídky, které jsou už beznadějně obsazené," uvedl tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk. Kromě obou jaderných elektráren se drží na špici v návštěvnosti také přečerpávací elektrárna Dlouhé stráně.

Odměnu v podobě unikátního edukativního bloku za správné vyplnění krátkého kvízu mohou návštěvníci do 18 let věku získat až do konce září na všech devíti infocentrech ČEZ. Informace o otevírací době a další podrobnosti získají zájemci na webových stránkách www.cez.cz/infocentra.

V Jihočeském kraji mohou zájemci navštívit Jadernou elektrárnu Temelín a infocentrum malých vodních elektráren Vydra a Čeňkova pila. Na hranici Jihočeského a Středočeského kraje je jedno ze dvou infocenter elektráren Vltavské kaskády – Orlík. Blíže Praze je ve středních Čechách i druhé infocentrum na Vltavě, a to v elektrárně ve Štěchovicích, která nabízí unikátní kombinaci tří technologií moderní energetiky. V Ústeckém kraji čeká na zvídavé děti i dospělé infocentrum v Elektrárně Ledvice, v Královéhradeckém kraji lze navštívit malou vodní elektrárnu Hučák přímo v centru města Hradec Králové. Olomoucký kraj nabídne exkurzi v unikátní přečerpávací elektrárně Dlouhé stráně přímo v srdci Jeseníků.

Fotogalerie