29. 08. 2014

Polská vláda v polovině srpna představila novou energetickou koncepci, podle níž mají naši severní sousedé do roku 2050 výrazně omezit spalování uhlí. Polsko se naopak více zaměří na jadernou energetiku.

V současné době vzniká 90 % polské elektřiny v uhelných elektrárnách. I proto ve porovnání s ostatními členskými zeměmi Evropské unie patří Polsko mezi státy s nejhorší kvalitou životního prostředí. Osmadvacítka navíc neustále zpřísňuje emisní limity, a proto také naši severní sousedé budou muset už v nejbližší době využívání uhelných elektráren výrazně omezit.

Některá z těchto zařízení proto budou v příštím desetiletí postupně vyřazována z provozu. Jejich výrobní kapacity by pak měly nahradit především jaderné elektrárny.
Přesná podoba nového polského energetického mixu zatím není známá. Předpokládá se však, že do roku 2050 zajistí v Polsku nízkouhlíkaté zdroje až 60 % produkce elektřiny.

Polsko v současnosti nemá ani jednu jadernou elektrárnu. V minulosti už začala v Zarnowiecích na severu země výstavba první z nich, kvůli hospodářským problémům i protestům tamějších obyvatel však byly stavební práce na počátku devadesátých let zastaveny. Už v nejbližších letech by však mohla být zahájena její dostavba. První energie z jádra by tak do polských domácností mohla proudit už v roce 2024.
Druhá jaderná elektrárna by pak v zemi našich severních sousedů mohla vyrůst už do roku 2035. Stát by mohla nedaleko severopolského města Choczewo.