Z elektrárny

Kuba to dá, aneb sbíráme víčka pro Kubíčka

06. 08. 2014

Každý z nás jistě někdy zaregistroval plakátky a výzvy ke sběru víček z PET lahví. V obchodech, ve školách, nemocnicích. Málo kdo však při dopíjení balené vody víčko schová. Na jaře letošního roku se na intranetových stránkách Jaderné elektrárny Dukovany objevila informace a současně výzva ke sběru víček pro nemocného Kubíčka Sedláčka ze Zbýšova u Brna. Řada zaměstnanců elektrárny tak začala víčka shromažďovat.

Kubíkovi jsou čtyři roky a žije ve Zbýšově nedaleko Jaderné elektrárny Dukovany. Po porodu mu byla přisouzena diagnóza centrální hypotonický syndrom s psychomotorickou retardací. Jeho vývoj je tedy v porovnání s vrstevníky opožděný. Velkou šancí pro zlepšení jeho stavu je rehabilitační pobyt v Klimkovících, který již jednou absolvoval a velmi mu pomohl. Díky němu sám sedí a dokáže se postavit. Na první krůčky a slova však rodiče stále čekají. Léčba je bohužel velmi nákladná a zdravotní pojišťovna ji nehradí v plné výši. Rodiče na opakované financování nestačí. Jednou z možností jak získat peníze, je právě sbírka víček.  Kromě sběru je také možnost Kubíkovi přispět finanční částkou na úřadem schválenou veřejnou sbírku.

Na jaře přišla kolegyně Petra Lázničková ze Strategického náboru Skupiny ČEZ s nápadem, aby se do sbírky pro Kubíka zapojili i zaměstnanci Jaderné elektrárny Dukovany. Kancelář informačního centra elektrárny se začala brzy plnit víčky.  Někdo přicházel s malými sáčky, jiný třeba s plným velkým pytlem. Od května do 5. srpna, kdy se nasbíraná víčka předala rodině Sedláčkových, se nasbíralo téměř 50 kg víček. „Za kilo víček dostaneme ve sběrně v Brně šest korun, a o něco více, když jsou víčka roztříděná. Zatím jsme s pomocí přátel a známých sebrali 2 tuny. Všem moc děkujeme,“ říká Jana Sedláčková, maminka Kubíka.

Na jeden měsíční ozdravný pobyt je potřeba sesbírat 8 tun víček. Kromě sběru víček vyrábí a prodává paní Sedláčková s pomocí svých kamarádek lžičky z FIMO hmoty nebo šátky a pořádá různé benefiční akce. K tomu se ještě stará o sedmiměsíčního Štěpánka a Kubíka, který má teď prázdniny. Jinak Kubík navštěvuje speciální školku v Brně. „Energie paní Sedláčkové je obdivuhodná. Věřím, že se Kubíkův stav díky rehabilitaci zlepší. Sbírka víček mezi zaměstnanci Jaderné elektrárny Dukovany bude nadále pokračovat,“ říká Petra Lázničková ze Strategického náboru Skupiny ČEZ.

Více informací ke sbírce najdete na www.kubatoda.cz, www.avevia.cz a nebo na facebookových stránkách Kuba to dá.