28. 01. 2014

Spolkové země Horní Rakousy a Dolní Rakousy zneklidňuje možnost, že se Česko rozhodne vybudovat konečné úložiště jaderného odpadu v lokalitě Kraví hora, na místě vytěženého uranového dolu.

„Úložiště blízko našich hranic nesmíme připustit. Českého ministra životního prostředí jsem v minulém roce informoval, že proti tomu podnikneme veškeré právní kroky," cituje vídeňský deník Kurier dolnorakouského radu pro životní prostředí Stephana Pernkopfa. Spoléhá se na „politickou osu" se svým hornorakouským kolegou Rudi Anschoberem. Ten je zase konfrontován s možnou výstavbou úložiště Boletice, pouhých 18 kilometrů od hornorakouských hranic. Zemské politiky podporuje spolkový ministr životního prostředí Andrä Rupprechter. Rakušané nevylučují, že se obrátí na Brusel, aby prověřil, zda je schvalovací postup Česka v souladu s právem EU, podotýká list.
K tématu úložiště jaderného odpadu se v sobotním vydání (25. 1.) vrací německý Süddeutsche Zeitung. Spor o Gorleben na severovýchodě Dolního Saska by se měl vyřešit tím, že bude jmenována 33členná komise, složená z poslanců, zástupců jednotlivých spolkových zemí a různých zájmových skupin. Do konce roku by měla předložit seznam jiných vhodných lokalit, který musí schválit dvoutřetinovou většinou.