Studenti

Krabička podpory před sebepoškozováním. O nápad je mezi školami zájem

22. 09. 2023

Veronika Šibůrková učí na Katolickém gymnáziu v Třebíči. Vymyslela a vyrobila Krabičky podpory před sebepoškozením. Vedla ji k tomu osobní pedagogická zkušenost, kdy byla svědkem sebepoškozování studentů.

Sebepoškozování je stále častější jev mezi dospívajícími. Někteří dospívající si nevytváří zdravé strategie zvládání zátěže, neznají techniky k navození relaxace, nejsou schopni uniknout od bolestivé reality. „K uvolnění pak využívají například psychoaktivní látky nebo se začnou různými způsoby sebepoškozovat. Na záměrném sebepoškozování, stejně jako na požívání alkoholu a jiných drog, si člověk může vypěstovat závislost. Proto je potřeba chápat všechny projevy ubližování jako závažný problém a důkaz hluboké psychické nepohody,“ říká sociální pedagožka Veronika Šibůrková. Tento silný moment ji přiměl k jednání. Připravila pro studenty Krabičky podpory před sebepoškozením jako první pomoci při psychické nepohodě.

Inspiraci našla na Slovensku
Ve stejném období, kdy byla Veronika svědkem pořezané dívky ve výuce, absolvovala výcvik komplexní krizové intervence u Modré linky. „S mými školitelkami jsem tehdy situaci probírala a doporučily mi, abych se podívala na webové stránky Ipčka. Tato slovenská internetová poradna nabízela produkt nesoucí název Krabička bezpečia. Krabička stála 50 eur. Objednala jsem si ji a došla mi krabice s větším rozměrem, než je krabice od bot, ve které byly uvolňovací metody a informační letáky. I když se mi krabička líbila, rozhodla jsem se ji nevyužít. Takový produkt by si někteří žáci nemohli finančně dovolit a kvůli velikosti by ho nemohli mít ve skříňce či tašce,“ popisuje sociální pedagožka Veronika. Rozhodla se pro vytvoření nové vlastní krabičky podpory před sebepoškozením. Naplnila ji různými uvolňovacími metodami. Prvních pět krabiček bylo určeno pro studenty Katolického gymnázia.

S výrobou krabiček pomohla Nadace ČEZ
„Na Katolickém gymnáziu Třebíč vnímáme sebepoškozování jako problém, s nímž se potýkají i někteří naši žáci, a proto jsme se rozhodli podpořit přípravu Krabiček podpory před sebepoškozením. V této krabičce žáci najdou mnoho metod, pomocí kterých se budou moci bezpečně uvolnit,“ přibližuje ředitel Katolického gymnázia Vít Feldbabel a dodává, že hledali způsob, kde najít peníze na výrobu dalších Krabiček podpory před sebepoškozením. Požádali Nadaci ČEZ, byli zařazeni do aplikace Pomáhej pohybem. Podařilo se posbírat dostatek bodů a získat 60 000 Kč. Za tuto částku vzniklo sto krabiček. „Všechny jsem se seskládala sama. Krabičky chceme distribuovat na základní a střední školy v našem okolí. Také se mi ozvali dvě brněnské školy,“ popisuje Veronika Šibůrková.

O sebepoškozování píše na Instagramu
O projektu Krabičky podpory před sebepoškozením píše Veronika diplomovou práci a má zájem získat finance i na další krabičky. Jejím cílem je, aby byly Krabičky vždy zcela zdarma, maximálně za poštovné. Do projektu se zapojil i fotograf Pavel Rybníček a tatér Pavel Špaček. Díky nim vznikla úvodní ilustrace a vznikne vizuální materiál. Na Instagramu Veronika vytvořila účet s názvem Vzkazy na těle. Zveřejňuje zde různé metody pro uvolnění a další informace týkající se tématu sebepoškozování.

 

Fotogalerie