(Ne)známé

Komu patří svět? Generaci Y

14. 03. 2012

Generace Y je pojem, který označuje všechny, kteří se narodili v rozpětí let 1977 až 1995. Je to první generace lidí, která vyrůstala s počítači, mobilními telefony a dalšími komunikačními technologiemi, které jejich rodiče buď neumějí používat, nebo se s nimi učí zacházet.

Znáte tu situaci, kdy se vás rodiče ptají, jak zjistí, že mají odeslaný e-mail nebo když za vámi přijdou s prosbou, abyste jim nastavili jiné vyzvánění na mobilu? Pro nás tak samozřejmé činnosti jsou pro naše rodiče občas velmi těžkým oříškem.

Generace Y si neumí představit život bez internetu. Všechno se dá vygooglovat a zjistit několika klinknutími myší. Právě díky internetu je tato generace doslova globální – technologie umí v reálném čase propojit komunikaci z různých koutů světa. Od 80. let se svět začal zklidňovat, padly komunistické režimy, lidé se učili žít ve svobodných zemích a užívat konzumního života. Generace Y vyrůstala v době, kdy se věci rychle měnily, a to je důvod, proč jsou většinou optimisté a věří, že zítra bude lépe.

Z výzkumů vyplývá, že pro příslušníky Generace Y je na prvním místě rodina. Užívání života a zábava je také velmi důležitá, dokonce více než pro generaci jejich rodičů. Zajímavé je, že mladí lidé neprojevují výrazný zájem o pobyt v zahraničí a raději zůstávají doma. O stáří se nezajímají, život je tady a teď a má být zábavný a nenudit.

Do jaké generace patříte vy?

Zdroj: Strategie

Růžové brýle generace Y…

Může se zdát, že Generace Y má skvělé předpoklady pro život – svět nesužují války, pomocí internetu se dá zjistit téměř cokoliv, vzdálenosti se zkracují. Představa o životě této generace lze shrnout do jedné věty: Hodně peněz, málo práce. Studie o Generaci Y publikovaná ve vědeckém časopise Journal of Management říká: Generace Y si myslí, že si zaslouží práci s vysokým platem, dobrým sociálním postavením a spoustou volného času. Chtějí, aby práce rychle utekla, a vyžadují více dovolené. Na rozdíl od starší generace také vidí práci jen jako jednoduchý způsob, jak zaplatit účty, méně jako náplň nebo smysl života.

…a tvrdá realita dneška

Představy generace Y narážejí na reálnou situaci dnešního světa. Výsledky výzkumů ukazují, že absolventi škol čekají, že je svět přijme s otevřenou náručí a vše bude snadné a rychlé jako ve světě internetu. Považují se za žádané na trhu práce, ale zaměstnavatelé je často označují jako ty, kteří jsou vytrženi z reality. Na druhou stranu Generace Y má své sny a umí si za nimi jít. I když to stojí hodně dřiny a námahy.

 

Zdroj obrázku: www.linkuj.cz