Z regionu

Koloběh: Sto kilometrů za necelých šest hodin

19. 05. 2013

Třicet dva pětičlenných týmů v sobotu 8. května odběhlo a ujelo sto kilometrový závod Koloběh. Nejlepší čas 5:45 hodin.

„Pro duatlonový závod byly vytyčeny čtyři trasy po 25 km v okolí Dalešické přehrady. Každý okruh má kontrolní proběh Dalešickým pivovarem. Trasy byly vedeny většinou po lesních a polních cestách, pouze zčásti po asfaltu,“ popsal správce Dalešického pivovaru Ladislav Urban, který se do Koloběhu také zapojil - se svým týmem Pivovar Dalešice se umístil na osmém místě s časem šest a půl hodiny. Vítězem Koloběhu se stal tým Šviháci lázeňští s časem 5:45 hodin. Jako druzí dojel a doběhl Becaro team z Velkého Meziříčí s časem o dvě a půl minuty horším. „Bylo to náročné, zvláště terén.  Nejtěžší bylo střídání z běhu na kolo. Ale povedlo se nám to a máme velkou radost,“ sdělil své pocity těsně za cílem Vít Paták.

Zcelkového počtu přihlášených bylo osm žen a jeden zcela dámský tým s názvem Dámská jízda, který skončil na krásném dvaadvacátém místě s časem 7:48 hod.

Jeden běží, čtyři jedou na kole

Jeden člen týmu vždy běží, ostatní čtyři jedou na kole. Záleží na strategii, jak často se budou střídat. Není předepsané, jak dlouhou trať musí jednotlivý závodník uběhnout. Nutné je, aby vždy jeden člen týmu běžel. Podmínkou závodu je to, že štafetový kolík se nesmí vézt na kole. Soutěží týmy mohou být smíšené, tedy kombinace závodníků a závodnic.