Energetika

Když elektromobil, tak od výrobce elektřiny

04. 04. 2019

ČEZ nabízí elektrické vozy v balíčku s dobíječkou, kontrolou elektroinstalace a zelenou elektřinou.

Elektromobilitu jako komplexní službu začal pro domácnosti a živnostníky poskytovat ČEZ Prodej. Společně s koupeným vozem nabízí také wallbox, kontrolu dostatečné robustnosti elektroinstalace pro domácí dobíjení, čip pro dobíjení ve veřejných stanicích nebo zelenou elektřinu pro domácnosti elektromobilistů. ČEZ Prodej nabízí zároveň financování koupě elektromobilu prostřednictvím výhodného úvěru.

„Jako odborníci na elektřinu jsme schopni elektromobilistům poskytnout řadu výhod navíc. Nabízíme vedle samotných elektromobilů také domácí dobíjecí stanice, které jsou výrazně rychlejší než dobíjení ze zásuvky, takzvané. wallboxy. Zároveň jsme schopni naším zákazníkům při instalaci tohoto wallboxu zkontrolovat, zda je elektrická síť u zákazníka pro dobíjení dostatečně robustní. Zákazník tak má jistotu, že mu připojení elektromobilu nezpůsobí žádné potíže,“ říká generální ředitel ČEZ Prodej Tomáš Kadlec.

Pokud není domácnost dostatečně dimenzovaná na provoz wallboxu, je jednou z možností například navýšení kapacity jističe tak, aby nedocházelo k výpadkům během cyklu dobíjení.

ČEZ Prodej v tuto chvíli nabízí tři značky a pět typů elektromobilů: Hyundai, Nissan a Volkswagen, jejichž dojezd se pohybuje mezi 200 až 378 kilometry. Nabídku vozů bude ČEZ Prodej postupně rozšiřovat. ČEZ Prodej nabízí také 14 typů wallboxů pro domácí dobíjení a šest druhů dobíjecích kabelů.

Z klasické zásuvky na 230V se elektromobil dobije za 8 - 12 hodin, což je vhodné pro dobíjení zejména přes noc. V případě použití wallboxu se doba může u některých typů dobíječek a vozů zkrátit na polovinu. Dalším rozdílem je bezpečnost, kdy wallboxy jsou oproti běžným zásuvkám speciálně uzpůsobeny pro každodenní dobíjení elektromobilu. Zákazníci ČEZ Prodej dále získají čip, který v rámci paušálních plateb umožňuje dobít na všech více než 140 veřejných elektromobilních stanicích ČEZ po celé republice.

„ČEZ má nejširší síť dobíjecích stanic v Česku a přibližně každý týden staví jednu novou. V kombinaci se stále se prodlužujícím dojezdem nových modelů elektromobilů se tak už dnes elektromobilista dostane prakticky po celé republice,“ říká Stanislav Šulc z elektromobility ČEZ Prodej. „Více než polovina našich stanic je rychlodobíjecích a na nich mohou elektromobilisté dobít 80 procent kapacity baterií za zhruba 20–30 minut.“

Komplexnost balíčku ČEZ Prodej uzavírá Elektřina pro dobíjení, speciální produkt pro elektromobilisty s distribuční sazbou „D27d-Elektromobilita“ a certifikátem, který dosvědčuje, že veškerá elektřina dodávaná do domácnosti elektromobilisty pochází z obnovitelných zdrojů.

Vedle ČEZ, a. s., (výstavba stanic) a ČEZ Prodej se elektromobilitě věnuje i ČEZ ESCO, která nabízí širokou paletu souvisejících služeb a produktů pro firmy, municipality a kraje. Jde například o návrh a instalaci dobíjecích stanic na klíč, elektrifikaci automobilových flotil, platformy pro dobíjení, včetně IT řešení, pronájmy či prodeje elektromobilů nebo wallboxy a kabely pro dobíjení. Pro samosprávy ČEZ nabízí realizaci a provoz dobíjecích stanic pro elektrobusy či návrhy konceptu elektromobility pro jednotlivá města a regiony.

Fotogalerie