Z regionu

Kam po maturitě: práce v elektrárně nebo vysoká škola

23. 02. 2013

Ve čtvrtek 21. února se uskutečnila na střední průmyslové škole v Třebíči debata s maturanty energetického oboru, kde jim byly představeny možnosti toho, jakým směrem se po maturitě vydat.

Radek Fukas z dukovanské elektrárny představil celé třídě možnosti jejich uplatnění v elektrárně. „Po nástupu do elektrárny projdete proškolením, čeká vás projití školicím střediskem v Brně se závěrečnými zkouškami. Následuje dublování, tedy zácvik se zkušeným pracovníkem, kde se přímo v praxi naučíte, co je potřeba dělat a také se naučíte místopis, co, kde v elektrárně je. Po ukončení zácviku jsou podnikové zkoušky, podle oboru vás kompletně vyzkouší směnový inženýr a vedoucí technolog,“ popsat maturantům Radek Fukas proces nástupu do práce v elektrárně. Studenti se zajímali o platové ohodnocení, podmínky přijetí a také o přesné náplně jednotlivých pozic. Petra Lázničková poté studentům představila vysoké školy, se kterými ČEZ spolupracuje, a také stipendijní program pro vysokoškoláky.

„Více než polovina se hlásí na vysoké školy technického směru, asi třetina by chtěla jít pracovat a ostatní chtějí na vysokou školu jiného než technického zaměření,“ shrnula třídní učitelka Jana Mozorová.