(Ne)známé

Jsou děti jiné, než před dvaceti lety? Chtějí zajímavější hračky, říká ředitelka mateřské školy Gabriela Kiselová

26. 01. 2019

Od ledna 2017 pracuje ředitelka Gabriela Kiselová v Mateřské škole Sluníčko v Miroslavi. Práci s dětmi miluje a je to vidět ve školce i na dětech.

Kde hledáte nápady a inspiraci pro práci s dětmi ve školce? 

Mateřská škola je v podstatě takový můj druhý domov, který se snažím neustále zlepšovat a posouvat dál, proto hledám inspiraci na dostupných internetových sítích a snažím se najít „něco“, co mě inspiruje k nějaké zajímavé myšlence nebo nápadu. Právě na internetu jsem zaznamenala aktivitu Senioři dětem-děti seniorům, kde v jedné budově sídlí jak mateřské škola, tak dům pro seniory. Senioři s dětmi jsou zde v každodenním styku. Společně prožívají tradiční lidové zvyky, besídky i různé akce mateřské školy. Tento nápad jsem upravila na naše podmínky a přenesla k nám do Miroslavi.

 

Společně strávený čas dětí a seniorů je opravdu krásný nápad. Jak dlouho ve vaší školce takto spolupracujete?

Se seniory jsme spolupracovali dlouhodobě, ale letošní školní rok je to poprvé, co jsme vzájemnou spolupráci více rozšířili, nejen na vystoupení pro seniory, ale i na tematické tvořivé dílny, hravé odpoledne a čtení pohádek před poledním odpočinkem. První společné setkání proběhlo v říjnu na Den seniorů, kdy jsme společně s dětmi připravili pro seniory vystoupení. Moc se jim líbilo. V únoru máme naplánované čtení seniorů dětem, potom nás čekají velikonoční dílničky. Děti se seniory společně ve skupinkách vytvoří dekorační předměty. Jeden výrobek si vždy odnese dítě a jeden babička nebo dědeček. Společně tak mají památku na krásně strávené dopoledne. Na Den dětí máme od seniorů slíbené překvapení pro děti.

 

Ač se to nezdá, tak povolání učitelky v mateřské školce je náročné. Nebo ne?

Práce s dětmi je vždy náročná. Každé dítě je jedinečné a má svoje přednosti, se kterými je důležité umět pracovat. Většina lidí, kteří pracují s dětmi ať už to jsou učitelé, vychovatelé nebo vedoucí různých zájmových kroužků, dělají toto povolání, protože je práce s dětmi baví a naplňuje. Proto pokud máte ve svém okolí paní učitelku, u které si vážíte její práce s dětmi, nebojte se ji pochválit a poděkovat.

 

Jaké jsou dnešní děti? A rodiče?

Ze svých zkušeností mohu porovnat děti z města a z menších obcí. Zde je opravdu vidět určitý rozdíl. Rodiče žijící ve městě mají více možností a maminky často mají částečné úvazky, které jim umožňují více volného času, který mohou věnovat rodině a dětem. Rodiče z menších obcí, kteří do práce dojíždí a cesta jim zabere hodinu až dvě hodiny času denně, tolik času nemají. Výborné jsou poloviční úvazky, které umožní rodičům jak chodit do práce, tak mít dostatek času pro rodinu.

 

Hrají si děti se stejnými nebo podobnými hračkami jako my, když jsme byli malí?

Děti mají dnes rády zajímavější a náročnější hračky. Musí být barevné, pestré a umět zaujmout. Když dětem nabídneme hračky, které tu máme třeba dvacet, třicet let, tak jsou pro ně příliš jednoduše provedené. Není se čemu divit. Děti jsou od narození obklopeni různými interaktivními předměty, které jsou dnes běžnou součástí našich životů.