(Ne)známé

Jsem sokol, říká hrdě David Hlaváč z Mohelna

28. 06. 2021

Na červeném tričku nosí hrdě nápis Jsem sokol. David Hlaváč je členem od roku 2003, má rád volejbal a ten ho přivedl do Sokola. Postupně se zapojoval více, věděl, že když má něco fungovat, musí se o to někdo starat. Stal se starostou Sokola a společně s ostatními se snaží udržovat a rozvíjet sport v obci. Pracuje v softwarové firmě, patří tedy mezi ty s tzv. sedavým zaměstnání. I proto se rád věnuje sportu. Je přesvědčený, že mentální a fyzická stránka musí být vyvážená, aby byl člověk v životě spokojený.

Kolik má členů Sokol v Mohelně?
Máme čtyřicet tři členů. Je nás relativně málo, ale aktivita je vždy o tom, jak se lidé zapojí. Přes dobu covidovou bylo bohužel vše utlumené, už se ale začínají naše aktivity vracet do běžného režimu.

Sokol má dlouhou tradici, vychoval generace a generaci lidí, které vedl k pohybu. Jaké sporty provozujete u vás?
Hrajeme basketbal, volejbal, stolní tenis. Před dvě lety si dva naši členové udělali cvičitelský kurz na cvičení rodičů s dětmi. Každý pátek se schází, což je skvělé, protože to je cesta, jak přivést děti už od mala k pohybu.

Jaké máte zázemí?
Základem je Sokolovna, ta je v našem vlastnictví. Není v nejhorším stavu, ale samozřejmě bychom byli rádi, kdyby byly peníze na její modernizaci. Obecně je to problém u většiny Sokoloven v různých obcích. Stavěly se v době, kdy lidé byli nadšeni pro spolkový život a dobrovolně si stavěli své vlastní Sokolovny. Dnes je jiná doba. Snažíme se, aby naše Sokolovna byla v dobrém stavu, aby fungovala. Velkou podporu máme od obce, vyhledáváme různé dotace.

V čem spatřujete nezastupitelnou roli Sokola?
Sokol je tu od toho, aby podporoval sportovní aktivity. Profesionální sportování je komerční záležitost. Ale jít si s partou lidí zahrát volejbal, nebo chodit s dětmi cvičit, vést je ke zdravému pohybu, to je přesně to, co má Sokola za cíl, má tyto skupiny lidí v amatérském sportu podporovat a jejich činnost zastřešovat.

Daří se po covidu vrátit se zpět k pohybu?
Když se bavím s kolegy ze Sokola z jiných míst, tak je to všude hodně podobné. Lidem se moc nechce sportovat a zapojovat se do aktivit. Covid nás všechny přišpendlil ke gauči. Je to samozřejmě vidět na kilech, které jsme všichni nabrali.

Co byste si v souvislosti se Sokolem přál?
Když se nás bude víc zapojovat, budeme moci nabídnout ještě více aktivit pro děti i pro dospělé. Je to o aktivních lidech a byl bych rád, aby se nám dařil rozvíjet sokolské myšlenky.