06. 09. 2014

Prázdniny jsou u konce a s nimi začal nový školní rok. Zároveň se trh rozrůstá o několik tisíc absolventů vysokých škol, kteří momentálně řeší velký problém – shání práci.

Nacházíte se v situaci, kdy v rukou svíráte vysokoškolský diplom, a přijde vám, že vlastně nemáte co dělat a že jste asi studovali zbytečně? Naopak máte obrovskou chuť konečně začít pracovat a vydělávat peníze. Zároveň chcete svoje rodiče zbavit zodpovědnosti za vás a přejete si být finančně nezávislým. Jaké možnosti má mladý člověk s titulem, který zrovna opustil brány vysoké školy?

Hned jako první se nabízí varianta začít pracovat, nejlépe v oboru, který dotyčný studoval. Ne vždy se ovšem přání plní. Velkým problémem při hledání zaměstnání u čerstvých absolventů je kritérium, které vyžaduje stabilní a dlouhodobější praxi. Mladý člověk se sám sebe ptá a hledá odpověď na otázku, kde má asi několikaletou praxi v oboru získat, když právě dostudoval. Přece si nemohl dělat ze školy holubník. Je pochopitelné, že ne každému se zadaří a může skloubit prezenční studium s plným pracovním úvazkem. Je proto lepší práci se studiem kombinovat. Výhodou je, že většina zaměstnavatelů studentům vychází vstříc. Samozřejmě i kousek štěstí hraje svoji roli.

Dobrý životopis je základ
Na začátku všeho snažení stojí kvalitně vypracovaný životopis. Ten je vaší vizitkou a prvním krokem k získání vysněného povolání. V současnosti existují webové portály, kde je možné strukturovaný životopis vytvořit. Člověk se zaregistruje a čeká, zda ho nějaká firma osloví. Takto laděné internetové portály většinou fungují podobně jako Úřad práce, s obměnou toho, že se tam nemusíte, jste-li nezaměstnaný a zároveň nestudujete, pravidelně hlásit.

Další studium nebo cesta do zahraničí
Někteří mladí lidé řeší svoji svízelnou situaci dalším typem studia, většinou se jedná o postgraduální programy, kterými si zajistí status studenta a čerpání výhod na ještě nějakou dobu. Další variantou je zkusit štěstí v zahraničí. Velmi oblíbené jsou pracovní stáže, obzvlášť populární je program au pair, který vyhledávají především děvčata. V současném světě bez ostrých hranic se fantazii meze nekladou. A vycestovat ven se samo nabízí. Takzvané workcampy, které zaznamenávají boom v posledních několika letech, se těší stále větší oblibě. Plusové body do životopisu přihraje i dobrovolnictví v zahraničí, díky kterému si zlepšíte cizí jazyk a získáte spoustu kontaktů, které jsou v postmoderní době nejcennější.

Milena Vrbková