Z elektrárny

Jiří Puchnar řídí elektrárnu a ve volném čase rybaří a čte

12. 11. 2020

Jiří Puchnar pracuje jako operátor sekundárního okruhu na třetím reaktorovém bloku v Jaderné elektrárně Dukovany. Vystudoval Fakultu elektrotechniky a komunikačních technologií na VUT v Brně. Bydlí v Třebíči, rád sportuje, čte a píše články na web oenergetice.cz.

Prozradíš nám, jaké obory jsi v Brně studoval?
V bakalářském studiu jsem si zvolil silnoproud a na magisterském jsem měl elektrotechnickou výrobu a management. Hodně mi také dala odborná stáž v Dukovanech. Prošel jsem si Letní univerzitou a byl to skvělý zážitek. Rozhodně bych to všem doporučil. Jsou to dva týdny plné zkušeností a poznatků ve skvělém kolektivu. Dodnes jsem v kontaktu s kolegy z Letní univerzity a s některými se potkávám dokonce i v práci. S některými píšeme články na web oenergetice.cz.


Jirko, přibliž nám, co vše spadá do sekundárního okruhu…
Sekundární část začíná v parogenerátorech, kde se předáním tepla z primárního okruhu tvoří pára, která je vedena na turbínu. Pára po průchodu turbínou vstupuje do kondenzátoru, kde kondenzuje na vodu. Kondenzátor je chlazen tzv. terciálním okruhem, ve kterém cirkulační chladící voda proudí přes chladící věže. Voda z kondenzátoru putuje pomocí čerpadel a systému parního ohřevu zpět do parogenerátorů, kde se opět mění na páru. To je ale opravdu jen velmi stručný popis.


Nakoukneme virtuálně na blokovou dozornu, tedy na tvé pracoviště.
Na blokové dozorně jsme tři - vedle mě je operátor primárního okruhu a za mnou sedí společný vedoucí reaktorového bloku. V předpisech stojí, že blokovou dozornu nesmíme během nominálního provozu opustit. Po převzetí směny, máme je osmihodinové, provedeme s předchozí směnou kontrolu převzetí stavu technologie. Většina důležitých věcí je zaznamenána v elektronickém deníku. Po kontrole si zapíšeme parametry a podíváme se na denní plán. Jsou tam činnosti, které nás na dané směně čekají. Například zkoušky čerpadel a pohonů, které se pravidelně opakují. Potom jsou tam nepravidelné zkoušky, které se provádí po předchozím zásahu do technologie. Třeba když má jít nějaká část zařízení do údržby, tak se musí odtlakovat a vypustit. Za normálního stavu, pokud není odstávka, tak je naší hlavní činností dohlížet na to, aby blok bezpečně fungoval. A v případě abnormálního stavu musíme situaci ihned řešit. Většinou je to ale klidná práce.


Přesto musíte být stále v pozoru. Je to velká zodpovědnost řídit jadernou elektrárnu…
Myslím si, že jsme na to dobře trénovaní. Já se ve stresu rozhodně necítím (smích).  Můj kolega má na starosti reaktor, což je srdce elektrárny, a lidé se ptají, zda je to větší zodpovědnost. Není. Řídit primár nebo sekundár je téměř stejné. Jsme na tuto práci opravdu dobře trénovaní a víme, co můžeme očekávat. Pravidelně procházíme tréninkem na simulátoru, kde nás školí a zkouší na lehčích, ale i závažných haváriích. My se tak trénujeme v likvidaci události. Musíme a jsme technicky zdatní, často chodíme na zkoušky, kde se tyto dovednosti opakují a trénují.


Jak často chodíte na trenažér?
Jsme tam dva až čtyři týdny ročně. Takže minimálně 10 směn ročně.

 

Když zrovna neřídíš elektrárnu, co děláš?
Tahle práce je skvělá v tom, že opravdu po osmi hodinách odcházím. Práci si domů nenosím. Máme tedy poměrně dost volného času. Doma, pokud nemáme období zkoušek, tak opravdu nepracuji a věnuji se svému volnému času. Moc rád čtu. Začal jsem ještě studovat vysokou školu. Jsem teď ve fázi rekvalifikace. Mám před zkouškami na „primár“. Samozřejmě mám i své koníčky – jsou ro různé druhy sportu nebo rybaření.  Na koníčky, rodinu a přítelkyni je času dost.
Eva Fruhwirtová