Z elektrárny

Jiří Pavlečka: Každý stroj v koněšínském leteckém muzeu je něčím unikátní

10. 06. 2021

Muzikant, který se stará o muzeum letadel v nedalekém Koněšíně. Tak by se dal popsat náš kolega z Jaderné elektrárny Dukovany Jirka Pavlečka.

Co vás přivedlo do Leteckého muzea Koněšín?
Náhoda. Kamarád, který v muzeu fungoval nějakou dobu přede mnou a se kterým jsem se potkával několik let předtím v rámci focení různých akcí na letišti v Náměšti nad Oslavou, mě poprosil, jestli bych nenafotil transport jednoho z exponátů, protože sám zrovna nestíhal. Pro mě jako fanouška letectví to samozřejmě byla skvělá nabídka, takže jsem mu na to kývnul a spolupráce byla na světě. Ze začátku se jednalo víceméně jen o fotky, případně materiál na facebookovou stránku muzea, ale po pár týdnech už jsem s partou lidí z muzea dělal, co bylo potřeba. Od úklidu areálu, depozitu až po práce na vystavených letadlech.

Ve kterém roce vzniklo muzeum?
Muzeum na „Radarce“ v Koněšíně vzniklo v roce 2016. Letos tedy slavíme pět let.

Kolik máte strojů dohromady?
Aktuálně je v muzeu dvanáct letounů a dva vrtulníky. K tomu jsou u nás k vidění letecké motory, řezy vrtulníkovými listy, nebo třeba „roll stop“ – záchytné zařízení letounu. Připravujeme i prostory vnitřní expozice. Ve sbírkách leteckého muzea je nespočet přístrojového vybavení, pilotní výstroje, školní řezy motorů i různých agregátů, nebo vystřelovací sedačky. Je toho hodně co bychom rádi ještě vystavili, ale kvůli nedostatku krytých prostor to zatím není možné. I proto je několik našich exponátů zapůjčených v dalších muzeích.

Máte nějaké unikáty, které stojí za to vidět?
Zajímavých strojů je u nás také několik, část z nich je zapůjčená z Vojenského historického ústavu. Za zmínku určitě stojí bitevní vrtulník Mil Mi-24D, který před třemi lety prošel kompletní renovací a dostal i nový lak. Jeho mladší varianta Mi-24V/35 létá u 221. vrtulníkové letky u „sousedů“ na letišti v Náměšti. Zajímavý je prototyp prvního československého proudového letounu XL-29 Delfín nebo bitevní Suchoj Su-25, který až do května roku 2000 také sloužil v Náměšti. Moje oblíbená je potom Avia (Iljušin) Av-14FG – původně prezidentský salonek, přestavěný na fotogrammetrickou verzi, ve které zajišťovala letecké snímkování státu. Každý stroj je něčím unikátní a dalo by se o něm napsat hodně.

Budete pořádat v letošním roce nějaké akce?
Akce chystáme přes léto každý druhý víkend. Nejbližší bude 3. července - oslava pátých „narozenin“ Leteckého muzea Koněšín. Pro návštěvníky připravujeme třeba vyhlídkové lety vrtulníkem, jízdu v bojovém pásovém transportéru, jízdy na koních. Plánujeme i traktoriádu, dětský den nebo muzejní noc. O všem budeme postupně informovat na Facebooku muzea.

Je zájem veřejnosti o prohlídky?
Zájem určitě je a přispívají tomu jak letní akce, tak i třeba námi nabízené komentované prohlídky, nebo možnost posadit se přímo do letounu na místo pilota. Aktuálně je možnost posadit se do kabiny už zmíněných Mi-24D a Su-25K a v blízké době plánujeme pro návštěvníky zpřístupnit i další letouny.

Slyšela jsem o výstavě kosmických skafandrů…
V třebíčském Alternátoru by měla vzniknout světově unikátní výstava kosmických skafandrů a originálních artefaktů z projektu Gemini, Mercury, Apollo atd. Zatím je ale realizace přesunutá na neurčito, kvůli situaci kolem covidu.

Co nejraději děláte ve volném čase?
Volný čas mi kromě „práce“ v muzeu vyplňuje hudba. Šestnáct let hraju na kytaru. V kapele, stejně jako v muzeu, se pořád něco děje. Takže dost často je problém tyhle dvě činnosti časově vůbec rozumně skloubit. A pokud se poštěstí že mám opravdu volno, tak se s přítelkyní snažíme zmizet ze města, rádi objevujeme krásy České republiky.

Fotogalerie