Studenti

Jediný elektrotábor v Česku je v Olbramkostele

01. 08. 2012

Elektrotábor je jedinečná záležitost v celé České republice, ale i na Slovensku a v Rakousku. Tábor pro děti zaměřený na elektroniku, elektrotechniku a radioamatérství začal v pondělí 30. července na tábořišti u Olbramkostela na Znojemsku.

V Olbramkostele se za autocampem v lese nachází klidné tábořiště, kde v těchto dnech vyrostly stany a polní kuchyně. Parta nadšenců uspořádala pro děti z celé republiky elektrotábor. „Dopoledne děti vytvářejí funkční přístroje, učí se rozpoznávat základní součástky, pájí, zkoušíme zajímavé elektrotechnické a fyzikální pokusy a odpolední program je už klasický táborový,” přibližuje hlavní vedoucí Zbyněk Kocián.

Ve velké místnosti u dvou velkých stolů sedí kluci a páječkami vytvářejí blikačky. Před sebou mají mapu s návodem, pájky, drátky, kondenzátory, odpory, led diody a další potřebné součástky. Mezi nimi chodí několik dospělých a každou chvíli odpovídají na dotazy zvídavých kluků a pomáhají tam, kde je potřeba. Vít Špaček nám ukazuje, jak postupuje při sestavování své první blikačky. „Začíná mě to bavit. Jen si nepamatuju všechny názvy součástek,“ říká sympatický blonďatý klučina. Vedle něj sedí Ondřej, který je zkušenější. „Už jsem vyráběl zesilovač a jiné další věci. Přivedl mě k tomu táta,“ svěřuje se Ondřej.

Zatímco kluci pájí své blikačky, venku v polní kuchyni kuchař s pomocníkem připravuje kuře na paprice. Libá vůně se vine všude kolem. Hlavní je, aby se nic nepřipálilo. Nejsou tam žádné elektrické či plynové trouby a vařiče, ale obyčejná kamna, do kterých se musí přikládat dřevo.  Starší kluci se svými vedoucími připravují před stany anténu, budou zkoušet navázat spojení s druhou skupinou, která bude na jiném místě tábora. Přípravu přerušila svačina. Ale hned po ní se všichni vrátili ke svým činnostem. Během chvilky kluci ukotvili anténu, přinesli vysílačku a u stolečku se seběhli další. A opravdu, spojení fungovalo.

„Máme před sebou deset dní nabitého programu. Ve čtvrtek pojedeme na výlet do elektrárny v Dukovanech a do Dalešic. Tento typ tábora děláme poprvé, ale jestli se osvědčí, určitě budeme pokračovat,“ svěřuje plány Zbyněk Kocián.