(Ne)známé

Jediné české pivo v Jižní Koreji vaří Matěj Žaba

20. 03. 2018

Matěj Žaba je osmadvacetiletý sládek, která vaří jediné české pivo v Jižní Koreji.

Ve městě Busan, které je druhé největší v Jižní Koreji a leží na pobřeží Japonského moře, najdeme hospodu s názvem Praha 993. A  v něm stejnojmenné pivo. Název odkazuje na rok, kdy se začalo v Břevnovském klášteře poprvé vařit pivo. „Korejci znají Prahu a mají ji rádi, takže název dobře funguje,“ potvrzuje Matěj. Od října 2016 bydlí v Busanu, před tím tři roky vařil pivo v Mexiku a mezitím si odskočil na chvíli do Staropramenu v Praze.

 

Restauraci a pivovar s českým sládkem Matějem a podsládkem Štěpánem najdete v bývalém areálu zdejší první továrny na ocelová lana firmy Kiswire. Prostředí je to velmi příjemné. Češi tu z tradičních jídel však najdou na jídelním lístku jen koleno. „Zkoušeli jsme vařit česká jídla, ale Korejci mají jiný způsob stravování. Když jsme měli svíčkovou, tak to dopadlo tak, že si objednali jednu porci, dali ji doprostřed na stůl a každý uždiboval jako chipsy,“ vypráví Matěj. V Jižní Koreji totiž nejsou zvyklí na jednu porci pro jednoho strávníka, ale na stole je spousta mističek s jídlem a každý si bere to, na co má chuť. Na stole je nejčastěji fish cake, kimchi, mořské řasy, nakládané fazolky, rybky, ředkev a spousta dalších příloh. To vše uždibují nebo zabalí do listu salátu a sní takto. Nicméně české koleno se těší oblibě. To se dá rozkrájet a každý si může vzít. Zapijí se jedenáctistupňovým černým pivem, klasickým dvanáctistupňovým i silnější patnáctistupňovým ležákem.

Se smíchem mi Matěj říká, že Korea je jediná země na světě, kde má host více práce s přípravou jídla než kuchař. Ten, kdo Jižní Koreu navštívil, jistě ví, o čem mluví. Korejské stoly totiž mají v sobě zabudovaný gril a na něm si hosté opékají maso. Přímo na stole se také vaří polévka. V ní je krab, zelenina, houby a plody moře. „Ze začátku mi trochu chyběl náš salám, ale rychle jsem si na korejské jídlo zvykla. Je dobré a zdravé,“ vzpomíná Matěj.

 

Dýňové pivo ze šesti druhů koření je Matějův vlastní recept

Suroviny na výrobu piva si nechává sládek vozit z Čech. „Nebylo jednoduché získat povolení a vše sem dostat přes celnici. Když jsme se vezli chmel poprvé, na letišti nám toho hodně otevřeli a část chmele se zničila,“ vzpomíná Matěj na začátky v roce 2016. Vybavení pivovaru vyrobily Pacovské strojírny na Vysočině. Matěj vaří nejen české pivo, ale také také ipu a milk staut. „Na to potřebuji americký chmel, je víc aromatický,“ popisuje. Na čepu najdeme i dýňové pivo, jeho vlastní recept. „Ve světě je dýňové pivo populární, nejvíce ho lidé pijí v období Halloweena. To s u nás moc nenosí, my jsme si zvykli na zelené pivo na Zelený čtvrtek,“ říká Matěj. Na jeho dýňové pivo potřebuje mimo klasického sladu, kvasinek, vody a chmele také šest druhů koření ve specifickém poměru a 80 kilo dýně. Tu uvaří, nakrájí, zbaví semínek a přidá do procesu vařen piva.

 

Fotogalerie