Z elektrárny

Jeden z nás: Zdeněk Vrtěna

01. 04. 2024

Zdeněk pracuje v Jaderné elektrárně Dukovany jako montér zámečník u dceřiné společnosti ŠKODA JS už tři roky. Pochází z nedalekých Rešic a na elektrárnu se doslova dívá z terasy svého domku.

Proč právě jaderná elektrárna?
Vystudoval jsem stavební průmyslovku, takže k elektrárně mě původně nic netáhlo. Po škole jsem pracoval ve stavebních firmách a jezdil po stavbách po celé České republice, ale i na Slovensku. Poté jsem několik let pracoval v Německu jako správce termálních lázní v 5* hotelu, potom jsem se vrátil zpět a našel si práci ve firmě vyrábějící elektrosoučástky ve Znojmě. Ano, chtěl jsem si najít něco blíž domova, abych nemusel trávit volný čas na cestách, ale s rodinou. V elektrárně tou dobou již pracoval můj otec i bratr, tak jsem si řekl, že to taky zkusím.

Jaké byly Vaše začátky v elektrárně?
Náročné. Těch školení je tady opravdu hodně. Od těch běžných, jako je například BOZP, přes speciální jako například vstup do kontrolovaného pásma k reaktoru nebo na montáže přírub a až po bezpečnostní prověrku od NBÚ. Ale s odstupem času vidím, že to má svůj důvod. Jaderné elektrárny by měly být vzorem dodržování pravidel pro ostatní.

Jak byste charakterizoval svoji práci?
Mojí pracovní náplní je údržba tlakových systémů – výměníků, chladičů, olejové hospodářství. Když to řeknu zjednodušeně, jsou to velké nádrže s víky, na kterých jsou příruby a spojovací materiál, který musíme povolit. Poté víko demontujeme, očistíme těsnící plochy, které musí být perfektně udržované. Po všech revizních zkouškách provádíme opět jeho montáž a zatěsnění.

O šikovné techniky bude vždycky zájem. Co by vaši případní budoucí kolegové měli splňovat?
Určitě by se neměli bát práce, když například lezeme do nádrží. Klaustrofobik by u nás asi dlouho nevydržel . Měl by tedy být i v dobré fyzické kondici. Naše práce je většinou fyzicky docela náročná.

Na čem aktuálně pracujete?
Novou akcí, která probíhá od roku 2021, je čištění parogenerátorů. První, zkušební, byl parogenerátor číslo 6 na 2. bloku EDU. Dosud jsme vyčistili tři parogenerátory z celkových 24. Jedná se o naprosto unikátní postup, který se osvědčil.

Jaké změny a technologie v posledních letech ovlivnily vaši práci?
K naší práci využíváme špičkové, speciálně pro EDU vyvinuté manipulátory od německé firmy Framatome. Pomocí těchto manipulátorů parogenerátory kontrolujeme i čistíme. Při pracích spolupracujeme se specialisty z firmy Framatome, takže člověk uplatní i cizí jazyk. A pak je tu i digitalizace, kterou obě elektrárny v současné době prochází. Jde o projekt mobilní podpory. Jinými slovy - jde o přechod od papírů k tabletům, což významně zvyšuje naši efektivitu. Rychleji získáváme potřebné souhlasy, rychlejší je předání informace o provedení různých prací a snadnější je i vyhledávání potřebných informací.

Zmínil jste, že v práci teď čistíte parogenerátory. Když ale nejste v práci, jak si čistíte hlavu vy?
Ještě nedávno stavbou rodinného domu, nastěhovali jsme se před Vánocemi. Ale tím to nekončí - za domem bude pergola na posezení, kousek dál skleník a ovocné stromy. Chceme si taky vysadit čerstvé bylinky.

Jak se vám žije na dohled od elektrárny?
Když je posekané pole, které máme přímo za domem, tak vidím až do naší dílny . Kolem jaderné elektrárny je krásná rozmanitá příroda. Jinak na vesnici se žije krásně. Rešice jsou malá vesnička s třemi sty padesáti obyvateli, všichni se známe, žádné problémy tady nejsou. Jednou za čas vyrazíme s kamarády do místní hospůdky. Většina taky staví nebo rekonstruuje, tak si máme o čem povídat.