Studenti

Jeden z králů jaderné maturity je z Moravského Krumlova

12. 05. 2021

Ladislav Císař studuje ve třetím ročníku na Gymnáziu v Moravském Krumlově. V první polovině května se zúčastnil Jaderné maturity, která byla letos v online formě.

Proč ses přihlásil na Jadernou maturitu?
Zúčastnit se Jaderné maturity mi doporučil můj bratr, který je zaměstnancem firmy ČEZ na EDU. Hodně mi o jaderné energetice vyprávěl, to mě velice zaujalo. Poté, když nám byla ve škole stáž na Jadernou maturitu nabídnuta, tak jsem neváhal se přihlásit.


Co tě na programu nejvíce zaujalo?
Program se mi líbil celý. Nejvíce mě však zaujala přednáška o sekundárním okruhu od Martina Grepla. Příjemně mě překvapilo, že nám celkově všichni přednášející popisovali chod jaderné elektrárny podrobně a srozumitelně, což za mě bylo skvělé. Byl jsem rád, že jsem mohl do fungování jaderné elektrárny nakouknout trochu hlouběji.


Jaké máš plány do budoucna?
Příští rok mě čeká maturita, po které bych se chtěl vydat na vysokou školu, buď v oblasti sportu nebo jiného zaměření. Jelikož mě teď zaujala jaderná energetika, tak si to s výběrem zaměření vysoké školy ještě promyslím :-)


Jaký je tvůj osobní výhled do budoucnosti energetiky? Jaké elektrárny budou vyrábět elektřinu v roce 2050?
Jelikož by mělo v roce 2038 dojít k odstavení veškerých uhelných elektráren v ČR, tak si myslím, že vhodnou alternativou budou jaderné elektrárny, protože se jejich výkon osvědčil a oproti uhelným jsou zcela bezemisní.