Z regionu

Jarní setkání starostů na letišti v Náměšti

11. 04. 2012

Na tradičním jarním setkání na náměšťském letišti se ve čtvrtek 29. března sešli zástupci armády se starosty měst a obcí, které leží ve vzdáleném či blízkém okolí letiště.

„Ministerstvo obrany i armáda mají trvalý zájem na budování dobrých vztahů a soužití vojenských posádek s obcemi v regionech a nejinak je tomu i v případě letecké základny
u Náměště nad Oslavou. To je také důvodem, proč se akce pravidelně koná. Naším cílem je informování zástupců veřejné správy o činnosti letecké základny, o úkolech, které plní
a zejména o provozu letecké techniky, kterou má útvar ve své výzbroji. Zároveň je to příležitost pro zúčastněné prodiskutovat otázky týkající se letového výcviku a s tím spojené možnosti zvýšení hluku v pracovních prostorech, kde piloti plní rozmanité úkoly,“ popsala Štěpánka Skřipská z 22. letecké základny letectva v Sedleci.

Ramstein Rover 2012

Při tomto setkání představili zástupci letiště starostům plány na letošní rok, zejména mezinárodní cvičení Ramstein Rover 2012, které se uskuteční v září. „Jedná se o nejvýznamnější cvičení se zahraničními partnery na našem území, jehož cílem je sladit činnost pilotů taktického letectva s činností předsunutých leteckých návodčí při podpoře pozemních operací. Zároveň bude toto cvičení sloužit jako příprava pro nasazení do Afghánistánu,“ přiblížila Štěpánka Skřipská. V současné době nejsou ukončena plánovací jednání, hlavní plánovací konference proběhne na konci května na základně v Náměšti, která přinese odpovědi na většinu klíčových otázek. Se závěry budou starostové seznámeni na dalším setkání koncem srpna.

Létající nosorožec zrušen

Na základě rozhodnutí ozbrojených sil Velké Británie byl změněn formát společného britsko-českého cvičení Létající nosorožec. Letos se tedy tato akce neuskuteční. „Starostové byli o této změně informování už vloni, kdy jim velitel velitele 22. základny letectva poslal dopis,“ uzavřela Štěpánka Skřipská.