Z regionu

Jana Vodová: Vždy jsem tíhla ke šperkům, teď si mohu vyrobit originál

22. 03. 2017

Na Střední průmyslové škole v Třebíči mají dlouholetou tradici obory uměleckoprůmyslového zpracování kovů- umělecké kovářství a pasířství.

Právě pasířství vyučuje Jana Vodová. Doma ve Věstoňovicích má malou dílnu, kde se střídá společně s tatínkem.

 

Jano, vy jste absolvovala obor pasířství. Co vás dovedlo k tomuto zaměření?

To byla velká náhoda. Hodně jsem tíhla ke šperkům. Rozhodovala jsem se mezi gymnáziem a zaměřením v oboru. Tatínek má doma dílnu, svařuje, je manuálně velmi zručný, takže jsem už trochu věděla, čeho se tento obor týká. Základy jsem měla z domova. Táta říkal, že jsem šikovná a že mi toto půjde (smích).

Když jsem přišla do pasířské dílny, hned jsem si váš všimla. Mladá dívka v pracovním oděvu, usměvavá. Kolem vás tři studentky, se kterými jste řešila pracovní postup. Jak dlouho učíte?

Rok. Nynější pan mistr bude odcházet do důchodu, takže tady budu úplně nová. Odmaturovala jsem na průmyslovce a dále ještě studuji pedagogiku a zároveň už tady pracuju.

Práce v dílně musí být krásná. Žádné sezení u počítače, ale kreativní práce, kdy pod rukama vznikají opravdu krásné věci.

Připravuji žáky na to, aby uměli zhotovit šperky i tepané reliéfy. Žáci mohou také restaurovat podle kopie, nebo si něco najdou v knížce a vytvoří kopii. Ve čtvrtém ročníku si musí zhotovit maturitní práci podle vlastního návrhu. Musí ukázat, co se tady za čtyři roky naučili.

Viděla jsem na stole papír s technologickými postupy. Praxi předchází teorie…

Bez teorie to nejde. Nejdříve si vysvětlíme technologické postupy, zapíšeme a řekneme si, jak se jednotlivé práce dělají.  Teprve pak přijdeme na dílnu a všechno si vyzkoušíme. Nejdříve to ukážu já a studenti pak podle toho pracují.

Když člověka něco baví, jde to vidět. A na vás to jde opravdu vidět.

Nejvíc mě baví to, že mohu vytvářet to, co si sama vymyslím. Dělám originální věci, které nikdo nemá. Nikdy nevyrobím naprosto stejnou věc. Něco si nakreslím a mohu to projevit v tepaných reliéfech jako obraz.

Než se tedy pustíte do práce, musíte mít nákres?

Ano, na vše musím mít návrhy a přibližně znát rozměry.  Je zapotřebí vědět, jak se bude chovat materiál, což je mnohdy velký problém. Třeba měď se vyžíhává a je tam určité pnutí.

S jakými materiály pracujete?

Měď, nerez, mosaz.

Určitě máte doma dílnu…

Mám. Takovou malinkatou společně s tatínkem (smích).

 

Ptala se Eva V. Fruhwirtová