(Ne)známé

Jako kluk vyrobil prachovku pro babičku. Teď vyrábí tisíce za rok

29. 01. 2016

Jeho rodiče měli pštrosí farmu v Pavlicích, v té době vyrobil Zbyněk Zbytovský svoji první prachovku pro babičku.

Dnes má obchod s výrobky z pravého pštrosího peří a nakupují od něj módní návrháři nebo produkční společnosti na natáčení filmů.

Zbyňku odkud pocházíš?

Pocházím z Grešlového Mýta což je okres Znojmo. Z dětského pokojíku jsem viděl na věže JE Dukovany.

Kdy tedy začal tvůj příběh s pštrosím peřím? Je to rodinná tradice?

Rodiče měli na přelomu tisíciletí pštrosí farmu v Pavlicích. V té době jsem vyrobil svoji první pštrosí péřovou prachovku. Byla pro moji babičku. Dalších několik set kusů přišlo na řadu až o několik let později, při studiu na vysoké škole, kdy jsme vyrazili s mojí budoucí manželkou nejprve na trhy do Jihlavy a následně na řemeslné trhy do Telče. Posledních 6 let fungujeme v podstatě pouze pomocí internetového obchodu. Máme pak více času na děti.

Teď ale farmu nemáte, takže odkud pštrosí peří vozíš?

Většina našeho pštrosího peří pochází z Jižní Afriky. Peří je tam, vzhledem ke klimatickým podmínkám, kvalitnější než u pštrosů chovaných u nás. V poslední době jsme začali ve větší míře nabízet i přírodní nebo barvená pštrosí pera na dekorativní účely a tam je dobrá kvalita ještě důležitější než u prachovek.

Mají lidi zájem v době vysavačů o prachovky?

O prachovky mají zájem především ženy do domácností, ale nemalou část našich zákazníků tvoří zámky, galerie, knihovny, muzea, divadla nebo autosalony. Peří u nás nakupují různé šermířské skupiny, produkční společnosti na natáčení filmů nebo módní návrháři. Samotného by mě zajímalo, na co všechno se peří od nás používá.   

Foto: Petr Lemberk

Fotogalerie