(Ne)známé

Jak si užít léto v zahraničí a zároveň neutratit veškeré úspory

16. 07. 2012

V dnešní době máme spoustu možností, jak trávit léto a jedinou možností rozhodně není placená dovolená u moře či v horách. Existují i jiné způsoby, jak vyrazit do světa, nasbírat zkušenosti a ušetřit své peněžence.

Ideální příležitost, jak vyrazit do světa a poznat nový kraj, je využít nabídky mnohých letních workcampů. Na ten můžete vyrazit téměř kamkoli do Evropy ale i Ameriky či Asie. Účastní se ho okolo dvaceti převážně mladých lidí. Workcampy se staly velice rozšířenou formou, jak poznat cizí kraje a zároveň se účastnit projektů, které jsou prospěšné veřejnosti. Díky účasti na workcampu získáte cenné osobní zkušenosti, navážete kontakty s ostatními účastníky, kteří jsou z různých koutů světa, a máte jedinečnou příležitost zažít, jak spolu funguje kulturně nesourodá skupina lidí.

I přesto, že je práce na workcampech neplacená, finančně se účast bezesporu vyplatí, protože je nutné zaplatit pouze účastnický poplatek a dopravu. Za ubytování a stravu účastníci nic platit nemusí, protože si to odpracují. Náplň workcampu je různorodá, může to být práce v lese, na farmě, pomoc při stavění či rekonstrukci domu, práce s postiženými či pořádání kulturního festivalu. Práce probíhá většinou pár hodin denně ve všední dny, ale na každém workcampu to funguje jinak. Pokud zbyde volný čas, využít ho lze k výletům s ostatními dobrovolníky. Jako další výhodu workcampu tedy nesmíme opomenout jazykové zlepšení. Při každodenní činnosti s ostatními jste jednoduše donuceni komunikovat, a tak je zdokonalení v průběhu a na konci pobytu zřetelné. Pokud jste tedy z těch, kteří rádi tráví čas aktivně a rádi dopomohou dobré věci, je workcamp jasná volba na prožití prázdnin.

Nezbývá tedy než sebrat odvahu vyrazit sám do neznáma a nechat se překvapit, co vás může potkat a co nového se o sobě můžete dozvědět v novém prostředí před často neobvyklými pracovními úkoly.

Podívejte se: http://www.trochujinak.cz/workcampy/co-je-to-workcamp/

Ivana Daňková