Energetika

Jak se „uvolňují“ odpady

11. 12. 2018

Při provozu jaderné elektrárny vzniká velké množství pevných jaderných odpadů, které se řadí mezi nízkoaktivní, popřípadě středněaktivní odpady. Jsou to například vzduchotechnické filtry, ochranné obleky a pomůcky, kontaminované nářadí, kovové konstrukce, drobný odpad ze sběrných míst nebo odpad, vzniklý při opravách a údržbě a také suť.

Jednotlivé odpady se dost liší mírou kontaminace a možnostmi zpracování, proto je důležitým krokem jejich třídění a následující charakterizace. Všechna měření radioaktivních odpadů z jaderných elektráren Dukovany a Temelín dodavatelsky provádí společnost NUVIA. Po mě?en?ření jsou nízko a středněaktivní odpady zpracovány tak, aby se minimalizoval jejich objem. Následně při dodržení všech bezpečnostních podmínek jsou odpady ukládány na území elektrárny, jejich aktivita s časem postupně klesá.

Z dlouhodobých výsledků monitorování vlivu takového úložiště na okolí vyplývá, že jeho provoz v žádném případě nemá ani na pracovníky, ani na okolí negativní vliv.
Na specializovaném pracovišti pro uvolňování do životního prostředí v JE Dukovany se provádí měření potenciálně radioaktivního pevného odpadu – a slůvko potenciálně je zde naprosto zásadní. Pokud odpad v procesu přísného měření bude shledán jako nekontaminovaný, může být uvolněn do životního prostředí jako běžný komunální odpad, případně být přepracován jako užitečná surovina.

NUVIA je jedinou firmou v České republice, oprávněnou měřit potenciálně kontaminované materiály z jaderných elektráren před jejich uvolněním do životního prostředí.
Společnost plní všechny náročné legislativní požadavky s řadou autorizací a certifikátů vydaných kontrolními orgány. Zároveň má dlouholetou praxi v tomto oboru a účastní se řady mezinárodních výzkumných projektů. V oblasti charakterizace radioaktivního odpadu firma vyvinula metodiky měření, měřicí zařízení i vyhodnocovací software, které používají jaderné elektrárny a výzkumné ústavy v České republice i v zahraničí. Jako jediná komerční firma z EU je součástí výzkumného programu evropských metrologických institucí European Metrology Research Programme, který se zabývá vývojem celoevropských metodik na měření odpadů.

V České republice spolupracuje na výzkumných projektech se Státním ústavem radiační ochrany i Českým metrologickým institutem.
Úřední měření pro ČEZ provádějí zaměstnanci NUVIA již od roku 2000. Za tu dobu prošlo jejími měřicími přístroji přes 22 tisíc tun odpadu. Jako radioaktivní materiál se zpětně k uložení vrátilo méně než 5 procent. S ostatním materiálem se nakládá jako s běžným odpadem například z domácnosti. Stát tím výrazně šetří kapacity i finanční náklady na jeho uskladnění.

Velkým tématem světové jaderné energetiky je v posledních letech takzvané vyřazování jaderných elektráren z provozu a nakládání s velkým množstvím radioaktivního odpadu.
Jde o materiál, který musí projít měřením radioaktivity, aby mohl být následně správně zlikvidován nebo uložen. Pro tyto účely vyvinula NUVIA řadu nových měřicích systémů.

Nejpokročilejším je v současné době zařízení SuperMUM, které je unikátní co do objemu měřeného odpadu i technologie stínění.
Místo běžně používaného olova použila firma přírodní materiál na bázi betonu s velmi nízkou přírodní radioaktivitou – a tuto technologii nechala patentovat. Přístroj umí najednou změřit několikanásobně větší objem odpadu s velkou přesností, což má značný ekonomický význam právě při vyřazování elektráren z provozu. V rámci pilotního projektu byl tento systém rok testován výzkumníky ve Společném výzkumném středisku Evropské komise v Ispře v Itálii. O jeho další využití projevil zájem výzkumný ústav CIEMAT ve Španělsku, kde v současnosti probíhá jeho instalace.

Larisa Dubská

Fotogalerie