Z elektrárny

Jak probíhají státní zkoušky operátorů v elektrárně

10. 01. 2014

Ústní hodinová zkouška je třešničkou na dortu, předchází jí test s tisíci otázkami a zkouška na trenažéru.

Státní zkoušky v režii Státního úřadu pro jadernou bezpečnost musí plnit řídící operativní personál - to je směnový inženýr, bezpečnostní inženýr, vedoucí reaktorového bloku, na JE Temelín je to ještě vedoucí blokové dozorny, pak je to operátor sekundáru a primáru. Dále to jsou ještě provozní kontrolní fyzici. Tito všichni vykonávají činnosti důležité z hlediska jaderné bezpečnosti, proto mají za povinnost chodit na pravidelné státní zkoušky. Ty se konají přímo na lokalitě.  Koncem roku jsem se na jednu státní zkoušku zašla podívat a ještě než začalo „grilování“ povídala jsem si se zkušebními komisaři z SÚJB Jiřím Veselým a Josefem Egermaierem.

Jak probíhá státní zkouška? Je to jako u maturity?

Trochu podobné to je. Myslím tím systém, ale co se týče obsahu, to určitě ne (smích). Zkoušený si vylosuje otázku a pak jde mluvit. Zkušební komise je složena cca z deseti lidí. Jsou tam lidé z elektrárny, kteří jsou specialisté na určité oblasti. Zkoušíme jednoho člověka skoro hodinu. Může to být i delší. Například pokud dojde k tomu, že se zkoušený vyjadřuje pomaleji nebo se do něčeho zamotá.

Pokud se to někomu nepodaří, má možnost nějaké opravy?

Pokud zkouška dopadne na dvojku, tak už nemůže zkoušený dostat oprávnění na 4 roky, ale například jen na tři roky. Pokud by byly výsledky hodnoceny za tři, tak oprávnění dostane jen na dva roky. A když by byl hodnocen jako nevyhovující, tak může v minimálně měsíčním odstupu přijít na opravnou zkoušku. To není žádná vada na kráse.  Může se to stát, výpadek paměti, nebo je to i typem člověka -  je výborný v provozu a tady před komisí je nervozní a má trému. Většinou na opakování pak projde. Je to náročné. Jde o existenci a pak, když u zkoušek máte za jedna, tak každá další zkouška je tlak na ty nervy, aby člověk nezklamal a zopakoval to.

Zkouškám předchází ještě testování?

Ústní zkouška je téměř třešnička na dortu, protože předchází zkouška písemná, respektive testová. Ta se provádí na počítači. Testových otázek je asi tisíc. Program je ošetřený tak, že si nemůžete pamatovat odpovědi podle čísla otázek, odpovědi se různě prohazují, takže opravdu musíte znát správnou odpověď. To je testová zkouška, pak je zkouška na simulátoru, kde příslušná komise vybere úkol. Teprve poté je možné přijít na ústní zkoušku. Po získání oprávnění následuje tzv. praktický zácvik – dublování. Tam je zase zkouška z té praktické části.

Z kterých oblastí a co všechno zkoušíte?

Máme tematické bloky.  Standardní režimy bloků sekundárního okruhu – to je okruh pro operátora sekundáru, Likvidace abnormálních stavů mají a Likvidace mimořádných stavů mají všichni, Vnitřní havarijní plán se týká zejména směnového inženýra, Jaderná provozní bezpečnost se týká všech, Reaktorová fyzika je blok pro operátora primáru. Reaktorová fyzika je pro vedoucího reaktorového bloku.

Eva Fruhwirtová