(Ne)známé

Jak na životopis: Dobře se „prodejte“, ale nepřehánějte

22. 05. 2013

V případě mladých lidí a zvláště absolventů může docházet ke dvěma zcela protichůdným situacím. Buď si člověk po škole díky nedostatku zkušeností a praxe při přijímacím pohovoru nevěří vůbec, nebo má naopak pocit, že by měl obsadit minimálně křeslo zástupce ředitele a staví se za dle svého neprůstřelné hradby akademického titulu.

Jak najít tu správnou rovnováhu? Základem všeho je zpracování kvalitního životopisu. Jenže jak se objektivně posoudit? Jak nepřehánět, nelhat, ale naopak správně „prodat“ svoje přednosti? Nezávisle posoudit úroveň svých znalostí a dovedností je často ten největší oříšek. „Dlouhodobě jsme sledovali, jak nám kandidáti vypisují při přijímacích pohovorech do životopisů skvělé znalosti obsluhy počítače nebo angličtiny, přičemž realita byla úplně jiná. Zamysleli jsme se tedy nad tím, co by mladým lidem mohlo při přípravě na pohovory pomoci a rozhodli jsme se vytvořit portál www.mojeznalosti.cz, který nabízí možnost se zdarma otestovat v mnoha oblastech,“ komentuje situaci Jiří Pašek ze společnosti SoftGate.

Zdá se, že platformy podobné serveru mojeznalosti.cz by se mohly stát univerzálním řešením při hodnocení dovedností a schopností uchazečů o zaměstnání. Veřejné testy se jistě rychle stanou populárními, protože nabídnou možnost během několika málo minut zjistit, jak na tom jsme například s angličtinou. Odpadne tak věčné váhání, do jaké „škatulky“ se zařadit. A aby testování bavilo, je například server mojeznalosti.cz napojen na Facebook, takže každý může svoje výborné výsledky v testech předvést svým kamarádům a vyzvat je na souboj znalostí.

„Kromě možnosti otestovat se online, nabídne tento projekt i možnost vytvářet vlastní testy. Mladí lidé, zvláště studenti, si často přivydělávají doučováním, a takhle se jim naskytne možnost, aniž by ztráceli mnoho času, zjistit, na jaké úrovni se jejich studenti nachází. Vytvoří test, rozešlou ho svým studentům a je to. Možnosti využití tohoto nástroje jsou opravdu velmi široké a my doufáme, že veřejné testy a zpětná vazba přispějí k tomu, aby absolventi byli u přijímacích pohovorů klidnější a tím pádem i úspěšnější,“ uzavírá Jiří Pašek.