Studenti

Jádro láká studenty z celé republiky

25. 05. 2012

S cílem prozkoumat fungování jaderné elektrárny přijeli do jaderné elektrárny Dukovany studenti z blízkého okolí i z Moravy. Druhé kolo stáže Jaderná maturita, které proběhlo 23. – 25. května, přilákalo čtyřicet dva účastníků.

„Třídenní stáž Jadernou maturitu nabízíme vždy především partnerským středním školám v regionu. O možnosti seznámit se s provozem elektrárny a navázat spolupráci se Skupinou ČEZ se ale dozvídají studenti z celé republiky. Proto se letos mezi účastníky objevilo i osm studentů, kteří přijeli z Ostravy, Zlína nebo Litomyšle,“ popsala koordinátorka Linda Štraubová.

Svůj opravdový zájem museli podložit účastí v olympiádách a technických soutěžích. „O Jaderné maturitě jsem se dozvěděl na přednášce Dany Drábové a zaměstnanců ČEZ v Ostravě na Vysoké škole báňské. Studuji gymnázium, ale už delší dobu se zajímám o jadernou a částicovou fyziku. Jednou bych chtěl studovat na ČVUT, protože si myslím, že jádro má budoucnost,“ říká Ondra Kořistka z Ostravy.

Letošní dva ročníky Jaderné maturity absolvovalo v dukovanské elektrárně osmdesát tři účastníků z dvaceti pěti středních škol. Z celého počtu projevilo více jak dvě třetiny studentů zájem o budoucí spolupráci. Studenti v červnu absolvují testy, na základě kterých nabídneme tomu nejúspěšnějšímu stipendium.

 

Ondřej Kořistka – student 3. ročníku Gymnázia Volgogradská Ostrava-Zábřeh

Ondro, nestuduješ na partnerské škole Skupiny ČEZ. Kde ses tedy o Jaderné maturitě dozvěděl?

Zúčastnil jsem se přednášky Dany Drábové na Vysoké škole báňské v Ostravě. Byla tam i přednáška pracovníka ČEZ, který nám představil aktivity pro studenty.

Proč ses chtěl Jaderné maturity zúčastnit?

Již delší dobu se zajímám o jadernou a částicovou fyziku a mám podporu od učitelů. Jaderná energetika má budoucnost. Myslím, že když někdo pracuje v tomto oboru, je to zároveň i koníček. To musí mít člověk rád!

Co tě během stáže nejvíce překvapilo?

Propracovanost elektrárny do detailů. Dokud to člověk nevidí na vlastní oči, tak si to ani neuvědomí.

Ovlivní účast na Jaderné maturitě tvé další rozhodování?

Ano, určitě a pozitivně. Konečně jsem to viděl v praxi a chtěl bych v tomto oboru pokračovat. Rád bych studoval na ČVUT.

Co děláš ve svém volném čase?

Už sedm let hraju basket a dva roky dělám rozhodčího. Jinak rád čtu, dívám se na filmy. Sport mám rád ale obecně, hraju třeba i floorball.

Fotogalerie