Studenti

Jaderný dukovanský den na VUT

05. 12. 2013

První prosincové pondělí proběhla na půdě Vysokého učení technického v Brně přednáška Ing. Jaroslava Jakuba, ředitele Jaderné elektrárny Dukovany a Ing. Vojtěcha Přímana, ředitel sekce Palivový cyklus ČEZ.

Ač se to zdá překvapivé, brána jaderné elektrárny v Dukovanech je od vrátnice Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií vzdálena pouhých 35 kilometrů vzdušnou čarou. Pro oba vysokoškolské ústavy zabývající se energetikou na VUT v Brně, tedy Ústav elektroenergetiky FEKT i pro Energetický ústav FSI, je Elektrárna Dukovany strategickým partnerem. Studenti zde absolvují řadu exkurzí a stáží do provozu, konzultují s odborníky z praxe své bakalářské a diplomové práce. Studenti VUT patří již tradičně mezi největší skupinu účastníků na Letní univerzitě EDU a stávají se ve znalostním testu i tzv. Králi univerzity. Akademičtí a vědečtí pracovníci řeší výzkumné a vývojové projekty spojené s EDU a účastní se seminářů pořádaných elektrárnou, na druhou stranu pracovníci elektrárny přijíždějí pravidelně na VUT seznámit studenty s detaily a aktualitami z provozu jaderné elektrárny.

Jedním z těch, kteří byli v roce 1985 přímo u spouštění elektrárny, byl i Ing. Jaroslav Jakub, nyní ředitel Elektrárny Dukovany. V rámci zmiňované strategické spolupráce mezi Ústavem elektroenergetiky (ÚEEN), Energetickým ústavem (EÚ) a Skupinou ČEZ, přijel pan Ing. Jakub začátkem prosince do Brna, aby studentům a akademickým pracovníkům přednesl seminář o historii, současnosti i budoucnosti jaderně-energetického zdroje v Dukovanech. Ing. Jakub je absolventem Fakulty strojního inženýrství VUT v Brně, jeho přednáška byla tedy i jeho návratem na Alma Mater – tentokrát však v jiné roli, než ve které ji v roce 1979 opouštěl.

Ve stejný den přijel na VUT i pan Ing. Vojtěch Příman, ředitel sekce Palivový cyklus ČEZ, a.s., jehož přednáška o bezpečném nakládání s radioaktivními odpady a vyhořelým jaderným palivem následovala.

Podle slov pana Jaroslava Jakub je Elektrárna Dukovany nejen významným a ekonomickým energetickým zdrojem pro základní zatížení, ale spolu s přečerpávací Elektrárnou Dalešice a Mohelno také významným stabilizačním prvkem elektrizační soustavy ČR a jejím najížděcím bodem v případě rozsáhlého výpadku typu Black-out. Elektrárna je na vrcholu svých sil – proběhla náročná a několikaletá obnova systému kontroly a řízení a přechod na plně digitální systém řízení. Byla dokončena opatření vedoucí k čerpání projektových rezerv a zvyšování celkové účinnosti elektrárny, čímž se získalo 60 MW elektrického výkonu na každém ze čtyř bloků. Proběhl přechod na pětiletý palivový cyklus a nízko-únikové vsázky jaderného paliva. Elektrárna je hodnocena mezi třicítkou nejlépe provozovaných jaderných elektráren na světě. Podařilo se výrazně zkrátit dobu odstávek a elektrárna je provozována bezpečně s velkou mírou spolehlivosti a s disponibilitou nad 90 %; aktivita uvolňovaná z elektrárny do životního prostředí hluboko pod normami. Do retenčních nádrží odpadních vod se dokonce nastěhovala bobří rodinka.

I přes tyto nesporné úspěchy však stojí Elektrárna Dukovany na rozcestí. Projektová životnost zařízení je 30 let, jednotlivé bloky elektrárny ji tedy postupně dosáhnou mezi léty 2015 a 2017. Ačkoliv projekt LTO (Long Term Operation) ukazuje na to, že by bylo možno elektrárnu provozovat až 60 let (velké množství jaderných bloků v USA již dostalo licenci na šedesátiletý provoz). Reálně je možné uvažovat o ukončení provozu Elektrárny Dukovany mezi lety 2025 a 2035 – do té doby je třeba připravit nový projekt, který by stávající bloky postupně nahradil.

Šance pro mladé lidi

Neméně náročným úkolem, který bude muset vedení elektrárny řešit je, podle slov Ing. Jakuba, obměna personálu. Mnoho odborníků pracujících na EDU nastoupila na elektrárnu po ukončení svých studií v osmdesátých letech a za několik málo let tedy budou odcházet do zaslouženého důchodu. Tyto zkušené odborníky bude nutné nahradit, aniž by to mělo mít vliv na bezpečnost provozu jaderné elektrárny a její disponibilitu. Zde se otevírá velká příležitost pro prohloubení spolupráce mezi brněnskou technikou a Elektrárnou Dukovany a šance pro naše absolventy najít dlouhodobě perspektivní a prestižní práci. Vzhledem k tomu, že projekt nového jaderného zdroje v lokalitě EDU (označovaného EDU5) již byl ředitelem Jakubem v hrubých rysech představen, je perspektiva práce pro naše absolventy, a tedy perspektiva naší vzájemné spolupráce, opravdu dlouhodobá a oboustranně výhodná a strategická.

Vzhledem k tomu, že pro práci na jaderné elektrárně nestačí pouze vysokoškolské vzdělání, ale je nutné projít diagnostikou psychologického profilu a dalšími náročnými testy, je nutné, aby vzdělání, které našim studentům nabízíme, co nejvíce odráželo požadavky jejich budoucího zaměstnání. Spolupráce v jaderném vzdělávání a zejména v jeho dalším rozvoji a modernizaci je velmi potřebná a je třeba na ní stavět. Spolupráce s Elektrárnou Dukovany bude samozřejmě pokračovat i v dalším roce – plánuje se rozšíření povinných i nepovinných exkurzí a stáží studentů a také podpora účasti studentů na Letní univerzitě Dukovany a Temelín. I v letním semestru tohoto akademického roku budou dále probíhat semináře odborníků z praxe (tedy i z Dukovan) a na závěr semestru je plánován obdobný jaderný den, jako byl uspořádán v pondělí 2. prosince, tentokrát však s podtitulem „temelínský“.

Ing. Karel Katovský, Ph.D.

VUT FEKT