Z elektrárny

Jaderné maturitě vévodí dívky

26. 04. 2012

Celkem čtyřicet dva účastníků jaderné maturity se v elektrárně seznamuje s jejím fungováním. Třídenní stáž je určena pro středoškoláky z okolí a je o ni velký zájem. Letošní ročník je výjimečný také tím, že mezi studenty je velký počet dívek, dohromady čtrnáct.

Před osmou hodinou ráno byli v učebně v areálu elektrárny připraveni studenti z gymnázia v Moravském Krumlově.  Nela Jandeková, Vladimíra Šotnerová, Zdeněk Jarolímek a Kristýna Řezáčová se shodují, že ve škole je nejvíce baví přírodovědné předměty. A to byl také důvod, proč se na jadernou maturitu přihlásili. O představě svého budoucího povolání jasno nemají, daleko víc je trápí státní maturity. Všichni jsou ve třetím ročníku a maturita je čeká za rok. „Je to zbytečné a hlavně nevím, co od státní maturity čekat. Je to takový velký pocti nejistoty,“ komentuje Zdeněk Jarolímek. Jediná Nela se svěřuje, že by se chtěla věnovat některému z oboru lékařství.

První den absolvovali studenti přenášky, které se týkaly fungování elektrárny. „Vyučující si je moc chválili. Studenti byli aktivní, ptali se na podstatné věci a bylo vidět, že se opravdu o přírodní vědy a o energetiku zajímají,“ říká koordinátorka jaderné maturity Linda Štraubová.

Lucka Kadlecová a Marek Hándl jsou z ivančického gymnázia a účast na jaderné maturitě jim doporučili jejich starší spolužáci, absolventi loňské stáže, a také učitelé. „Velký zážitek mám z návštěvy strojovny. Je dobré vidět elektrárnu zevnitř, jak to vše funguje. A dnes se těším na blokový trenažér dozorny,“ vypráví Lucka Kadlecová a Marek přikyvuje na znamení souhlasu.