Z elektrárny

Jaderná maturita pro studenty průmyslovek!

30. 05. 2023

Druhý turnus Jaderné maturity odehrávající se v Jaderné elektrárně Dukovany přilákal studenty z celé republiky. Tato vzdělávací stáž, která se konala od středy 24.5. do pátku 26.5., byla ve druhém kole plně obsazena studenty z průmyslových škol z celé ČR.

Zúčastnili se například studenti z Karlových Varů, Ostravy, Žďáru nad Sázavou, Moravských Budějovic, Brna, Jihlavy i místní z Třebíče. A právě nám, Třebíčákům, také připadla milá povinnost napsat zprávu o naší Jaderné maturitě.
Hned první den jsme začali dvěma přednáškami o primárním a sekundárním okruhu. V přednáškách jsme se dozvěděli princip fungování jaderné elektrárny. Poté jsme se šli podívat do prostoru elektrárny a na strojovnu. Druhý den jsme začali opět přednáškami tentokrát o teorii jaderných reaktorů. Dozvěděli jsme se jaký typ reaktoru se využívá v Dukovanech a jaký v Temelíně, z čeho se skládají palivové a havarijní tyče, také jsme si vysvětlili, proč se jako palivo používá uran 238 obohacený maximálně o 5 % uranem 235. Na toto téma jsme navázali přednáškou o radiační ochraně. Probírali jsme jaké existují druhy záření, které pro nás jsou nebezpečné a co všechno musíme splnit abychom se dostali do kontrolovaného pásma.
Naskytla se nám dokonce možnost podívat se na trenažér, ve kterém jsou testováni budoucí operátoři bloků, kteří se mezi námi dost možná také najdou. Někteří z nás si mohli zmáčknout havarijní tlačítko na úplné odstavení reaktoru. Na konec jsme si zkusili, jaké to je být operátor během blackoutu. Po velkém zážitku z trenažeru jsme se přesunuli na další přednášku, tentokrát o elektrické části jaderné elektrárny, do níž byla celá skupina trefně zainteresována panem přednášejícím.
„I přes můj prvotní strach jsem si přednášku velmi užila. Dozvěděla jsem se základy výroby a vedení elektrického proudu, ale také co se stane, když vypadne síť.“ Vyjádřila se studentka Daniela ze SPŠ Třebíč. I další studenti odsouhlasili že tato přednáška byla nejen zajímavá, ale i zábavná. Na chvíli jsme se totiž sami stali přístroji jaderné elektrárny a bylo nám názorně vysvětleno, kteří z nás budou zásobováni energií z dieselových generátorů.
V pátek se nám nechtělo věřit, že už Jaderná maturita končí, mnoha z nás během této krátké doby přirostla elektrárna k srdci. Čekal nás závěrečný test, který vynesl na světlo tři krále Jaderné maturity. Než však byla vyhlášena jejich jména, byli jsme obohaceni ještě přednáškou o výstavbě pátého bloku Jaderné elektrárny Dukovany.
V závěru je nutno říci, že jak přednášky, tak exkurze byly dobře zorganizovány a ponechávaly i dostatečný prostor pro naše zvídavé otázky, s nimiž jsme radostně trápili naše mentory. O tom že naše stáž přinesla ovoce svědčí i fakt, že si zúčastněné studentky už brousí zuby na „zapůjčení“ svých jmen na pojmenování turbín nových jaderných bloků.