Z elektrárny

Jaderná elektrárny Dukovany má svého půlmiliontého návštěvníka

18. 06. 2013

Informační centrum Jaderné elektrárny Dukovany navštívil půlmiliontý návštěvník, kterým je studentka gymnázia Miriam Danielková ze Zhoře u Skutče a kromě certifikátu od Skupiny ČEZ obdržela řadu překvapení.

V úterý 18. června v 11:30 přijeli na návštěvu Jaderné elektrárny studenti gymnázia z Vysokého Mýta. „Na první pohled to byla exkurze, jakých jsou před závěrem školního roku desítky, ale právě tato návštěva byla pro nás něčím výjimečná,“, řekl Petr Spilka, tiskový mluvčí.  Mezi jejími účastníky byl jeden, který jako 500 000. v pořadí vstoupil do informačního centra. Byla to právě Miriam Danielková, které zástupci elektrárny předali tří denní poukaz na zapůjčení elektromobilu od Skupiny ČEZ, poukazy na výletní plavbu lodí Horácko, Šiklův mlýn, Folkové prázdniny nebo trénink na přístrojích pro koncentraci mozku. S prázdnou neodešli ani ostatní studenti. Ti obdrželi slevové kupóny do Šiklova mlýna.

Infocentrum v JE Dukovany je v provozu od 24. listopadu 1994 a v průměru ho ročně navštíví více než 26 tisíc návštěvníků. Počty návštěvníků jsou od samého počátku monitorovány, a proto lze s přesností určit toho půlmiliontého.

Jak to přesně bylo....

11:30

U vstupu do Ička vítají návštěvníky dvě průvodkyně a rozdávají oranžové kartičky opatřené z jedné strany logem společnosti a z druhé strany čísly v číselné řadě od 499 987. Studenti si netušeně lístečky přebírají a plynule přechází do kinosálu k úvodnímu zahájení exkurze. Před jejím započetím přichází Petr Spilka se svým týmem a vyzývají držitele kartiček s čísly 499 999, 500 000 a 500 001, aby předstoupili a dozvěděli se důvod celé akce. Atmosféra v sále je zvídavá a „dá se krájet „.

Jako první přichází Adéla Holcová, následně Miriam Danielková a jako třetí Míša Skokanová.

Certifikát půlmiliontého návštěvníka IC JE Dukovany obdržela Miriam Danielková ze Zhoře u Skutče, které jsme se krátce zeptali:

Jaké jsou Vaše pocity?

Je to hodně velké překvapení. Vůbec jsem to nečekal, ale jsem moc ráda.

Už jste získala nějaká obdobná ocenění?

Ne, vůbec. Nikdy jsem takové štěstí neměla.

Jste u nás poprvé?

Ne podruhé. Byla jsem zde se základní školou a nyní s gymnáziem.

Pocházíte z Vysokého Mýta, což není daleko od Vysočiny a míst, na které jste obdržela řadu poukazů, jak je využijete a koho vezmete s sebou, rodiče nebo kamarády?

Myslím, že to využiju, ale ještě se poradím doma. Na každý program vezmu někoho jiného.

Víte, že auta jezdí na elektrický pohon a už jste někdy jela elektromobilem?

Ano, vím, ale nikdy jsem se s tím nesetkala. Řidičský průkaz nemám, ale do budoucna to plánuju.

Doporučila by jste návštěvu zdejšího IC i ostatním i bez tohoto ocenění?

Určitě ano, je to zajímavý zážitek navštívit a vidět jadernou elektrárnu na vlastní oči.