Z elektrárny

Jaderná elektrárna na modro, zaměstnanci i návštěvníci infocentra

03. 04. 2019

V noci z 2. na 3. dubna nasvítili energetici z Dukovan vstup do elektrárny modrou barvou, aby tak vyjádřili svoji solidaritu s osobami s PAS. Navíc se dnes ráno sešli s dětmi s PAS z nedaleké ivančické školy a společně s pedagogy diskutovali na téma autismus.

Kampaň „Česko svítí modře“ se nasvícením budov po celé České republice snaží poukázat na důležitost komunikace ve všech aspektech vývojové poruchy a vzbudit zájem okolí o toto závažné téma. Stejně jako v loňském roce i letos se připojila také Jaderná elektrárna Dukovany, společně s dalšími regiony ČEZ, které své budovy rozsvítily modře. „Nasvítili jsme budovu hlavního vstupu elektráren, aby bylo naše zapojení do této iniciativy vidět na dálku. Také jsme vyzvali naše zaměstnance, aby se symbolicky připojili tím, že přijdou oblečeni do modrých barev a do našeho infocentra jsme pozvali děti s PAS z nedaleké partnerské školy a domova v Ivančicích,“ sdělil tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

 Jaderná elektrárna Dukovany podporuje neziskové organizace ve svém okolí, které se věnují podpoře autismu. Na jižní Moravě je to například Mateřská škola, Základní škola a Dětský domov Ivančice, kam chodí pravidelně dukovanští pracovníci pomáhat v rámci tzv. dobrovolnických dnů a také organizaci podporují prostřednictvím projektu Plníme přání, při kterém darují své finanční prostředky.

 „Počet dětí s autismem opravdu roste, naši školu určenou pouze dětem se speciálními vzdělávacími potřebami v současnosti navštěvuje 120 dětí a žáků. Malí autisté představují asi jednu třetinu. Víme, jak těžké je tyto děti pochopit, respektovat a současně vést. Vážíme si rodin malých autistů, které se často potýkají s kritikou okolí. Osvětová činnost je v této oblasti velmi potřebná. Děkujeme Jaderné elektrárně Dukovany i za naše autisty, že na ně myslí a takto jim pomáhá,“ říká ředitelka Mateřské školy, Základní školy a Dětského domova Ivančice Marta Špalková.  

Porucha autistického centra (PAS) postihuje každé 40. narozené dítě, s některou z forem autismu žije v České republice 250 tisíc občanů.

Nasvícené budovy Skupiny ČEZ

Severní Čechy – elektrárna Tušimice, rozhledna v areálu elektrárny Ledvice a budova ČEZ Distribuce v Děčíně

Západní Čechy - Zákaznické centrum v Plzni

Východní Čechy - Hučák - Hradec Králové

Severní Morava vestibul elektrárny Dětmarovice, Dům Energetiky – Ostrava, Dlouhé Stráně

Vysočina - hlavní vrátnice, Infocentrum JE Dukovany

 

O platformě Naděje pro autismus

Na poruchy autistického spektra (PAS) – obecněji AUTISMUS- je stále nahlíženo jako na nové, svým způsobem vzácné onemocnění několika málo obyvatel této země. Opak je však pravdou, počty nově diagnostikovaných případů stále vzrůstají, stejně jako iniciativy různých jednotlivců, odborníků, uskupení napříč republikou. Platforma vznikla proto, aby propojila všechny, komu není život a osud lidí s autismem lhostejný. Cílem propojení sil je plně habilitovat PAS jako diagnózu, kterou je potřeba brát se stejným respektem jako postižení, která jsou lidem známa staletí. Více informací najdete na www.nadejeproautismus.cz.

Fotogalerie