Z elektrárny

Jaderná elektrárna Dukovany a ZRCADLENÍ

02. 09. 2014

Návštěvníci i pracovníci Jaderné elektrárny Dukovany mají od 1. září 2014 možnost navštívit ve vestibulu hlavní vrátnice novou výstavu – tentokrát se jedná o vítězné fotografie ze soutěže ZRCADLENÍ.  

„Fotografie je zázrak, protože nám dovoluje zastavit a zkrotit čas a ukázat neuchopitelné:  pohyb, lásku, smutek, bolest i krásu.“                                                                                                                                                                                                             

                                                                                         Sára Saudková

Výstava, kterou máte možnost shlédnout, je výjimečná tím, že jde o fotografie neprofesionálních fotografů. Je tvořena finálovými snímky III. ročníku fotosoutěže Zrcadlení pořádané občanským sdružením KUMŠT. Jedná se o soutěž veřejnosti o nejzajímavější záběr, vážící se k mikroregionu Bystřicko. Během tří let vznikla v regionu Bystřicko naprosto nová tradice. Do soutěže svými fotografiemi přispívají pravidelně nejen fotografové z regionu Bystřicko a Tišnovsko, ale také turisté. Děkujeme všem, že neváhají podělit se s ostatními o radost ze svých vydařených snímků, o svůj jedinečný způsob vidění světa.

Výstava je souborem nejlepších fotografií, které vybrala porota v čele s profesorem Jindřichem Štreitem z celkového počtu 860 soutěžních fotografií.
Soutěžní okruhy III. ročníku se týkaly dvou hlavních témat:
1) téma regionu Bystřicko - Ohlédni se, to je tvůj kraj, EDEN, ráj
2) téma celostátní - Netradiční pohledy na památky UNESCO

Bystřicko je lokalita, kterou Evropská komise v roce 2010 vybrala jako Evropskou destinaci nejvyšší kvality. Nachází v krajinářsky unikátním přírodním parku Svratecká hornatina a oplývá přírodním bohatstvím i zajímavým historickým dědictvím. Malebně zvlněná krajina s romantickými zříceninami hradů, rybníky a křišťálově čisté vodní plochy, gotická perla hradu Pernštejna, tajemná Trenckova rokle, městečko Šiklův mlýn jako z Divokého západu, strašidelný zámek v Dolní Rožínce a mnoho dalších atraktivních cílů – to vše je Bystřicko.

Nejen pro ty, kteří se rádi toulají po světě s fotoaparátem přes rameno, platí pozvání do dalšího – už IV. ročníku ZRCADLENÍ 2014, který právě probíhá do 30. 9. Soutěžní okruhy jsou opět dva, v prvním hraje hlavní roli Bystřicko a zvítězí snímek, který nejlépe naplní vypsané téma: (NE)VŠEDNÍ DEN NA BYSTŘICKU a druhý okruh je věnovaný aktuálnímu tématu kultury – ROK ČESKÉ HUDBY VE FOTOGRAFII. Více informací o soutěži i o jejím novém IV. ročníku najdete na webu fotosoutěže www.fotosoutez-bystricko.cz. Partnerem soutěže je Skupina ČEZ.

Výstava bude přístupná na hlavní vrátnici Jaderné elektrárny Dukovany od 1. do 30. září 2014. Těšíme se na Vaši návštěvu.

Fotogalerie