Z elektrárny

Jaderná dovednost – cesta k jádru jaderné elektrárny

16. 05. 2023

Skupina ČEZ je generálním partnerem DofE. Jedná se o unikátní mezinárodní projekt, který podporuje mladé lidi v osobnostním rozvoji.

A jaké poznání a rozvoj může studentům nabídnout právě Skupina ČEZ? Samozřejmě v energetice, a to přímo té jaderné!
Každý rok se v Jaderné elektrárně Dukovany otevírá tzv. „Jaderná dovednost“, která je příležitostí pro studenty zapojené do projektu DofE seznámit se s fungováním jaderné elektrárny. Letos se zapojilo 5 studentů a 1 pedagog z Třebíče, Prahy a Žďáru nad Sázavou. Jaderná dovednost je program na 3 měsíce, během kterých se účastníci seznámí s oblastmi primárního, sekundárního okruhu a elektro. Každá část je po individuálním online studiu zakončena důkladnou exkurzí v elektrárně.

„Nejzajímavější pro mě byla návštěva primárního okruhu, vstup do chladící věže nebo třeba prohlídka meziskladu vyhořelého paliva“ zhodnotil svou zkušenost student Dominik.
O studenty se v rámci Jaderné dovednosti starají operátoři, kteří řídí elektrárnu a znají ji od A do Z. Jsou tak schopní studentům zodpovědět otázky na všechna jaderná témata.
Minulý týden proběhla závěrečná exkurze a po ní následovalo slavnostní ukončení Jaderné dovednosti. Studenti a pedagog dostali certifikáty a k získání jaderné znalosti jim poblahopřála i regionální zástupkyně DofE. Pro všechny účastníky byla Jaderná dovednost zajímavou zkušeností a snad i motivací. Většina potvrdila zájem o budoucí studium technické VŠ a někteří i o spolupráci s jadernou elektrárnou.
„Stáž mi přinesla zkušenosti do budoucna a teď jsem si jistý, že jaderná energetika není nic nebezpečného. Jedná se o nový pohled na energetiku a je třeba na to myslet a podporovat tento zdroj energie“ uzavřel stáž student Karel.

 

Fotogalerie