Z regionu

Ivančice mají nové místo pro relaxaci a cvičení. Otevřeli zahradu Panowských

01. 07. 2020

V sobotu 27. června v Ivančicích slavnostně otevřeli zahradu Panowských, která bude nabízet široké veřejnosti klidné místo pro relaxaci, ale i pro cvičení jógy a trávení volného času.

Zahradu Panowských získalo město před pěti lety. V červnu loňského roku se pustilo do její revitalizace. „Vybudovali jsme tam altán se sociálním zařízením, vysadili nové stromy, keře a postavili oplocení. V zahradě je nové osvětlení a automatický závlahový systém,“ přibližuje starosta Ivančic Milan Buček. Návštěvníci se mohou procházet po nových cestách i po hmatovém chodníčku. Vidět mohou přes pět tisíc květin, které pocházejí z místních zdrojů. Pokochají se fontánou i dřevěnými hudebními instalacemi a odpočinou si při posezení na nových lavičkách. 

Opravená kaple

V zahradě se nachází kaple Panny Marie Lurdské, kterou městu darovala rodina Panowských. I ta prošla rekonstrukcí a při slavnostním otevření zahrady byla posvěcena. „Krásně se to tu opravilo a myslím si, že původní majitelé by byli jistě spokojeni. Původně chtěl kapli opravit manžel, ale zemřel, proto jsme ji darovali městu. Jsem ráda, že je zahrada přístupná pro veřejnost,“ svěřila se Jitka Panowská, která patří k potomkům rodiny. 

Sportovní prvky v zahradě pořízeny díky Nadaci ČEZ

Posilovací a cvičící prvky jsou k dispozici všem návštěvníkům zahrady. Město je mohlo pořídit díky štědrému daru od Nadace ČEZ ve výši 400 000 Kč. „Nedaleká Jaderná elektrárna Dukovany prostřednictvím Nadace ČEZ podporuje v regionu projekty, které mají smysl. Jsme moc rádi, že jsme mohli přispět k vybudování venkovního sportoviště na tak krásném místě,“ shrnula Jana Štefánková za Nadaci ČEZ. V Ivančicíh se jedná už o pátou podporu sportoviště. 

Zahrada se nachází u parku Réna a jak říká starosta města Milan Buček, otevření zahrady zapadá do konceptu parku. „Podařilo se nám odstranit černou skládku, spravili jsme rozhlednu na Réně, zmodernizovali jsme cestu od Rény na Skřipský mlýn a vzniklo zde zastavení s názvem Ptačí hotel.  Zpřístupnění zahrady Panowských je pomyslná třešnička na dortu. To vše vytváří klidné místo pro trávení volného času pro naše obyvatele, ale i pro turisty.“