19. 09. 2012

Ruská společnost Atomstrojexport ohlásila, že první blok jaderné elektrárny Bushehr v Íránu dosáhl 100% výkonu. Stalo se tak 30. srpna, tedy necelý rok po jeho připojení k síti. Zároveň je to ale naposledy, co se bude zařízení testovat při plných parametrech.

Ruská Atomstrojexport, společnost zabývající se výstavbou jaderných elektráren, převzala práci na Bushehru roku 1994. Stalo se tak 15 let poté, co od stavby opustil německý Siemens, který s ní původně začal. Busehr sestával z téměř dokončeného prvního bloku a z poloviny bloku druhého. Během války Íránu a Iráku (1984-1988) však byly obě stavby poškozeny bombardováním z letadel. Na stavbách a technologiích bylo tedy třeba provést změny.

Nová řešení vyžadovala výrobu nových komponentů. Vedoucí stavby Igor Mezenin o Bushehru říká, že jde o unikátní projekt, který integruje ruskou technologii s 12 000 tunami německého zařízení, které již bylo instalováno. Konstruktéři dle něho odvedli obrovský kus práce, vymysleli řadu originálních řešení a technologického know-how.