Z elektrárny

Infocentrum elektrárny Dukovany přilákalo k návštěvě i bobra evropského

05. 05. 2022

Zájem o prohlídky Infocentra Jaderné elektrárny Dukovany je od jeho březnového znovuotevření z řad základních i středních škol tak velký, že jsou všechny termíny do konce června už téměř obsazené. Navzdory tomu na prohlídku zavítal i bobr evropský, kterého našli pracovníci ostrahy elektrárny v brzkých ranních hodinách před vchodem do infocentra. Přivolaní hasiči smířlivého bobra odchytili a odvezli zpět do jeho působiště.

Výskyt chráněných bobrů poblíž vodních toků v okolí elektráren Dukovany a Dalešice energetici monitorují už dlouhodobě. Je patrný zejména u nedaleké nádrže vypouštěných vod, kde energetici pravidelně nachází několik ohlodaných nebo popadaných stromů. Na návštěvu přímo do elektrárny však zavítal úplně poprvé. Při kontrole areálu zahlédli pracovníci ostrahy sedícího bobra, jako by vyčkával na otevření zdejšího infocentra. Přivolaní podnikoví hasiči bobra odborně odchytili a převezli zpět „domů“ k řece Jihlavě.

Bobr byl celou dobu velice klidný, patrně ze stresu a únavy. Nebyl vůbec agresivní a dalo by se i říct, že spolupracoval,“ popsal odchyt a převoz zasahující hasič Marek Caha.

Výskyt zvířat v elektrárně není díky čistému a zdravému prostředí nijak ojedinělý. V areálu elektrárny se díky absenci přirozených predátorů vyskytují v hojném počtu populace zajíců polních, na zimu se sem slétají netopýři, na jaře zde díky 125 m vysokým ventilačním komínům hnízdí ohrožený druh sokola stěhovavého a výjimkou není ani návštěvy plazů. V okolí elektrárny provádí podnikoví hasiči odchyt zvěře a hmyzu pravidelně. Vedle zmíněných druhů to jsou také včely, vosy a sršni. Pro všechny tyto případy jsou vybaveni speciální odchytovou sadou.

"Jen od 12. března navštívilo infocentrum Jaderné elektrárny Dukovany 4 000 návštěvníků, zejména z řad žáků a studentů základních a středních škol. Dalších 1 400 navštívilo nedalekou Přečerpávací vodní elektrárnu Dalešice. Termíny do konce června jsou už téměř všechny obsazené, školy se proto už začínají rezervovat na záři a říjen. Do začátku letních prázdnin už nezbývá moc volných termínů ani o víkendech, během kterých probíhají speciální prohlídky obyvatel obcí v okolí elektrárny," uvedl tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Dukovany Jiří Bezděk.

 

Bobr evropský je chráněn jak českou, evropskou i mezinárodní legislativou. Bobr je zavalitý hlodavec s hustou srstí a dlouhým plochým ocasem. Buduje soustavy kanálů, nor a bobřích hrází. Jeho potravu tvoří větvičky, lýko a různé byliny. Dosahuje hmotnosti až 30 kg. Je dokonale přizpůsoben životu ve vodě díky plovacím blanám, které jsou na zadních končetinách, a uzavíratelným nozdrám. Uzavřít může také tlamu ihned za řezáky, což umožňuje využití zubů jako nástrojů i ve vodě. Oči jsou před vodou chráněny průhledným víčkem-mžurkou. Výměšky zvláštní žlázy impregnují srst. Pod vodou vydrží až 20 minut. Chapavé přední končetiny díky pátému částečně protistojnému prstu usnadňují především stavbu obydlí.

Fotogalerie